Debat

Sen reaktion fra KL om reformer skuffer

DEBAT: KL's sene udmelding og kritik af den nu vedtagede reform af førtidspension og fleksjob bekymrer direktør i Scleroseforeningen, Mette Bryde Lind. Borgere bliver holdt som gidsler, skriver hun.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bryde Lind
Direktør i Scleroseforeningen

Kommunerne skaber nu stor usikkerhed om, hvilken skæbne den nye reform af førtidspension og fleksjob vil få.

”Der er desværre ikke afsat midler til de opgaver, som for alvor forventes at rykke. Ingen penge til den koordinerende sagsbehandling. Ingen penge til øget opfølgning og tæt kontakt mellem de kommunale medarbejdere og de berørte borgere. Ingen penge til rehabiliteringsteamene.”

Sådan skriver Jacob Bundsgaard, formand for Kommunernes Landsforenings Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, i et debatindlæg på Altinget.dk.

Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

Jacob Bundsgaard kritiserer også, at der er for meget nyt bureaukrati i reformen, og at kommunerne har haft urimelig kort tid til at implementere reformen, som først blev vedtaget den 19. December 2012.

”Udfordringerne med implementeringen i kommunerne er store, når der hverken følger tid eller økonomi med, men derimod mere bureaukrati,” skriver Jacob Bundsgaard i sin kommentar.

Udsagnet fra KL skal formentlig ses som en strategisk udmelding, før man skal forhandle kommunernes økonomi med regeringen. Men desværre er det også et ildevarslende signal om, at kommunerne tager borgere, der er dybt afhængige af god og rettidig sagsbehandling som gidsler.

Mette Bryde Lind
Direktør i Scleroseforeningen

Scleroseramte i klemme
Jeg er enig med Jacob Bundsgaard i kritikken af den korte tid til implementering. Derfor undrer det mig også vældig meget, at Kommunernes Landsforening (KL) først kommer med kritikken nu, når løbet er kørt. Ved et foretræde i Folketingets Beskæftigelsesudvalg fik vi oplyst, at KL var blevet spurgt, om tre måneder ekstra til implementering af reformen ville hjælpe kommunerne, og det havde man sagt nej til. Nu kommer de så – få dage efter vedtagelsen – med en masse forbehold.

På vegne af alle kronisk syge er vi bekymrede for, hvilke konsekvenser den nye reform vil få. Mange af vores medlemmer med sclerose kommer i klemme, for eksempel i forhold til reformens intention om at forbedre menneskers arbejdsevne. Desværre går det ofte den anden vej, når du har sclerose. Der er elementer i reformen, som også vores medlemmer ville kunne få glæde af og bruge konstruktivt, blandt andet de nye ressourceforløb og rehabiliteringsteam. Desværre tyder de foreløbige udsagn på, at mennesker med sclerose ikke er med i målgruppen her.

Sen reaktion
Alligevel har vi valgt at se fremad og sætte fokus på mulighederne i reformen. På den baggrund er det dybt skuffende og meget lidt betryggende, at kommunerne umiddelbart efter vedtagelsen går ud og forbereder omverdenen på, at de ikke kan levere varen. Hvorfor kom disse markante advarsler først, da reformen var vedtaget?

Udsagnet fra KL skal formentlig ses som en strategisk udmelding, før man skal forhandle kommunernes økonomi med regeringen. Men desværre er det også et ildevarslende signal om, at kommunerne tager borgere, der er dybt afhængige af god og rettidig sagsbehandling som gidsler. Alt imens vi må kigge langt efter reformens gode elementer som tværgående koordinering i sundhedsarbejdet, forebyggelse og rehabilitering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bryde Lind

Adm. direktør, Gigtforeningen
sygeplejerske, HD(O) (CBS), MPA

0:000:00