Colourbox
(Foto: Colourbox)

Sexannoncer bidrager til handlen af kvinder

23. januar 2013 kl. 23:00
DEBAT: Bagmænd kan uden videre bringe sexannoncer i danske aviser med handlede kvinder. Aviser skal forpligte sig til at tage et medansvar, skriver Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører for Socialdemokraterne.
| Flere

Af Rasmus Horn Langhoff
Medlem af Folketinget og ligestillingsordfører for Socialdemokraterne

Tilbage i september måned sidste år blev det afsløret i bladet Journalisten, at Ekstra Bladet bringer sexannoncer med handlede kvinder. Man kan altså i dag købe sig til en tvangshandlet kvinde over morgenkaffen med avisen i hånden.

Det, synes jeg, er dybt problematisk. Og der var ikke bare tale om en enkelt annonce eller to med handlede kvinder. I 75 procent af de tilfælde, hvor politiet undersøgte ulovlig udnyttelse af prostituerede, havde bagmandsvirksomheden bragt annoncer i Ekstra Bladet.

Det er en alvorlig sag og et problem for vores samfund, at bagmænd i den grad uden skrupler bringer annoncer i danske aviser med tilbud om at udnytte handlede kvinder.
 
To sider af prostitution
Ekstra Bladet tænker selvfølgelig i annoncekroner. Og selvom det ikke er direkte ulovligt, så synes jeg, at det er hamrende forkert. Aviser, som gerne vil have sexannoncer i avisen, må også forpligte sig til at tage ansvar. Der er ingen tvivl om, at det er svært.

For virkeligheden er, at det er meget svært at skille prostitution og menneskehandel fra hinanden. De to ting er tæt forbundne. For at slå ned på trafficking til prostitution er man derfor også nødt til at forholde sig til prostitution generelt.

Derfor har Socialdemokraterne også meldt klart ud – sammen med regeringen – at prostitution er et socialt problem, og at vi er klar med en udstrakt hånd til alle de kvinder, som ikke har valgt det selv. De kvinder, som ikke fik indfriet garantien om et bedre liv. De kvinder, som er havnet i prostitution på grund af behov for penge til stoffer eller andet misbrug. Og selvfølgelig også de kvinder, som er tvunget til prostitution. 
 
Når vi med al tydelighed kan se, at prostitution og menneskehandel går hånd i hånd, bliver vi nødt til at handle som samfund, men jeg synes også, det burde få aviserne med sexannoncer til lige at stoppe op engang.

Måske det er tid til, at de spørger sig selv, om de kan stå inde for annoncerne? Faktisk synes jeg, det er et helt naturligt skridt i retning mod at sikre, at ingen kvinder er tvunget til at være i prostitution - handlede eller ej. Det er vel også i Ekstra Bladets interesse?

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK