Debat

SF: Christiansborg har ignoreret behov for flere penge til handicapområdet

DEBAT: Christiansborg og kommuner har overset, at økonomien skal passe til behovet på handicapområdet. Derfor er alt for mange mennesker med handicap blevet efterladt på perronen, mener SF.

Regeringen skal sikre, at kommunerne kan investere i handicapområdet uden at skulle spare på skoler eller ældre, mener SF.
Regeringen skal sikre, at kommunerne kan investere i handicapområdet uden at skulle spare på skoler eller ældre, mener SF.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Charlotte Broman Mølbæk (SF)
Handicapordfører

Her er et nedslående faktum:

Jeg har aldrig oplevet andet end besparelser og nedprioriteringer på handicapområdet i alle de mange år, jeg har beskæftiget mig med det. Som uddannet pædagog, som socialudvalgsformand, som søster til en autist.

Her taler vi om mennesker, der indiskutabelt har brug for en hånd fra fællesskabet, og som konsekvent har oplevet det modsatte.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Sideløbende med, at ressourcerne til området drænes, vokser antallet af omgørelser fra Ankestyrelsen.

Det vil altså sige, at de mange, dygtige medarbejdere, der har gjort det til deres livsværk at hjælpe handicappede, har set ressourcerne forsvinde fra systemet, alt imens kommunerne får besked fra myndighederne om, at plejen ikke er god nok.

Den konsistente forsømmelse af mennesker med handicap kan ikke udviskes på en dag.

Charlotte Broman Mølbæk (SF)
Handicapordfører

Hvis vi vil bryste os af et velfærdssamfund, der tager hånd om sine egne, er der kun én konklusion: Det er simpelthen bare ikke godt nok.

Kommuner kan ikke udrette mirakler
En dyb og velbegrundet tillidskrise har udviklet sig mellem borgere med handicap og "systemet" på trods af ihærdige medarbejderes forsøg på at få meget ud af lidt. Historierne har været mange og skræmmende om de mennesker med handicap, som overlades til sig selv.

Men hvis medarbejderne knokler for at få det til at lykkedes, hvad pokker er det så, der går galt?

Sandheden er, at hverken kommuner eller plejere kan udrette mirakler, når rammerne om deres arbejde med handicapområdet simpelthen ikke er til stede. Der mangler slet og ret penge.

Det er landsdækkende, at kommunerne oplever store stigninger i antallet af mennesker med handicap.

Heldigvis er det sådan, at mennesker med handicap lever længere, og at flere overlever ved fødslen, men det betyder også, at der er flere af dem i kommunerne. Der er flere mennesker med handicap, som har brug for støtte end tidligere.

Christiansborg har ignoreret pengebehov
Det kræver politisk handling, så den økonomiske ramme passer til det reelle behov. Det har man valgt at ignorere både i kommunerne og på Christiansborg, hvilket er årsagen til, at alt for mange mennesker med handicap efterlades på perronen.

Også her inspirerer regeringsskiftet til håb. Socialminister Astrid Krag (S) har erkendt de økonomiske udfordringer, så det er næppe for meget at håbe på viljen til løsninger.

Jeg er derfor enig i KL-formand Jacob Bundsgaards efterspørgsel på en kommuneaftale, som imødekommer behovet for flere midler til flere af de mennesker, der har brug for hjælpen.

Problemerne er store, og kløften mellem borgerne og systemet har vokset sig bred. Jeg er ikke urimelig og forventer ikke, at alt løses med et snuptag.

Den konsistente forsømmelse af mennesker med handicap kan ikke udviskes på en dag, en måned eller et år eller med en enkelt, politisk aftale.

Læs også

Brems nedbrydning af området
Det kommer til at tage tid at genopbygge en værdig hjælp til mennesker med handicap.

Men jeg vil lægge det største pres, som jeg overhovedet kan, for at nedbrydningen af området bremses, og at skuden vender.

Retssikkerheden for mennesker med handicap er utrolig vigtig, men det vigtigste er, at de mennesker får hjælpen, når de har brug for den, og i det omfang, som de har brug for den.

Det skal ske ud fra en individuel og helhedsorienteret sagsbehandling. Det kan Folketinget og regeringen først og fremmest sikre ved, at der er penge til opgaven, og at kommunerne har mulighed for at investere i handicapområdet uden at skulle spare på skoler og de ældre.

Til gengæld skal politikerne i kommunerne prioritere penge til handicapområdet og hjælpe med at få området på ret køl igen, så alle mennesker med et handicap kan leve et værdigt og aktivt liv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Charlotte Broman Mølbæk

MF (SF)
pædagog

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00