SF kræver svar fra tavs socialborgmester efter nye oplysninger i Liva-sag

SF vil have socialborgmester Karina Vestergård Madsen til at forklare, hvorfor hun roste ngo'en Livas samarbejde med Københavns Kommune i et millionprojekt for prostituerede, selvom hendes egen forvaltning var dybt kritiske overfor organisationens indsats.

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen til Enhedslistens arrangement ved 1. maj i Fælledparken 2022. 
Socialborgmester Karina Vestergård Madsen til Enhedslistens arrangement ved 1. maj i Fælledparken 2022. Foto: Philip Davali / Scanpix
Søren DahlRasmus Dahl Løppenthin

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) er tavs om organisationen Livas samarbejde med Københavns Kommune, selvom hendes egen forvaltning i månedsvis har været dybt kritiske overfor ngo'ens indsats og nu overvejer at smide dem på porten. 

Senest har socialforvaltningen i en redegørelse fra februar anklaget Liva for at tilbageholde centrale oplysninger om indsatsen for udsatte kvinder, der sikrer Liva i alt 3,7 millioner kroner.

For få måneder siden udtalte Karina Vestergård Madsen ellers, at hun ikke har "noget at udsætte på det samarbejde" Liva, og det undrer SF.

"Det virker mærkeligt, at socialborgmesteren i december roser samarbejdet med Liva og siger, at der ikke er noget at udsætte på deres indsats, og at vi få måneder senere står med en redegørelse fra forvaltningen, hvor konklusionen er, at samarbejdet går så dårligt, at man overvejer helt at afbryde det," siger Annika Smith, medlem af Socialudvalget for SF. 

 "Er det, fordi man ikke har styr på informationsgangene, eller er det et bevidst valg, at man ikke har ladet de her ting komme frem til borgmesteren? Det er jo noget, som man begynder at sidde og undre sig over,"

Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

"At borgmesteren og forvaltningen har så markant forskellige syn på samarbejdet med Liva skaber usikkerhed om, hvorvidt det vigtige arbejde med nogle af byens mest udsatte kvinder bliver løftet, som det skal. Derfor vil jeg tage sagen op med borgmesteren og mine kollegaer i Socialudvalget," tilføjer hun. 

Embedsværk skrev "det sejler"
Altinget kunne i februar fortælle, at en centralt placeret embedsmand allerede i juni sidste år havde advaret Social- og Boligstyrelsen om forholdene i Liva. 

I en mail til styrelsen beskrev embedsmanden, at "det sejler" i organisationen, og at Liva "længe havde snakket for deres syge moster". 

Socialforvaltningens presseafdeling oplyste til Altinget, at borgmesteren ikke var bekendt med den kritiske mail fra hendes eget embedsværk, da hun roste exit-projektet. 

Altinget har præsenteret sagsforløbet for kommunalforsker Roger Buch, der "undrer sig" over socialborgmesterens positive kommentarer om Livas indsats i lyset af hendes egen forvaltnings kritik.

Læs også

"Hvem har ansvaret for disse positive meldinger? Borgmesteren eller de embedsfolk, som skal sørge for at klæde hende på? En borgmester kan jo ikke gå ned i enkelte mails eller samarbejder. Hun skal jo kunne stole på, at hendes folk giver hende det mest retvisende billede," siger Roger Buch. 

 "Er det, fordi man ikke har styr på informationsgangene, eller er det et bevidst valg, at man ikke har ladet de her ting komme frem til borgmesteren? Det er jo noget, som man begynder at sidde og undre sig over," tilføjer forskeren. 

"Det er selvfølgelig uheldigt"

Annika Smith mener også, at borgmesterens forklaringer i sagen lader noget tilbage at ønske. 

"Hvis borgmesteren ikke er blevet tilstrækkeligt orienteret om, hvor kritisk forvaltningen har set på sagen, så er det selvfølgelig uheldigt," siger hun.

"Men det ændrer ikke ved, at jeg som medlem af socialudvalget lige nu sidder undrende tilbage og mangler entydigt svar på, om samarbejdet med Liva kører som det skal - eller det modsatte," tilføjer Annika Smith. 

Socialforvaltningens presseafdeling oplyser i et mailsvar, at socialborgmester Karina Vestergård Madsen ikke ønsker at kommentere artiklen. 

Altinget har ligeledes forsøgt at få en kommentar til artiklen fra Radikale og Konservative, men det har ikke været muligt. 

Heller ikke Socialdemokratiets medlem af Socialudvalget, Laura Rosenvinge, har ønsket at kommentere artiklen. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstre til den nye redegørelse fra Socialforvaltningen. 

Partiets socialordfører på rådhuset, Cille Egholm, sagde dog allerede i december, at hun mente, at Københavns Kommune skulle droppe samarbejdet med Liva i kølvandet på kritik af organisationens indsats i Exit Prostitution-projektet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

Annika Smith

Medlem af Borgerrepræsentationen (SF), Københavns Kommune
cand.scient.soc (Aalborg Uni. 2005)

0:000:00