Socialrådgiverne og HK: Lockout lammer landets jobcentre

OK18: Der er tale om en total lockout af jobcentrene, hvis KL’s lockout effektueres 10. april. Det betyder, at der ikke vil blive udbetalt ydelser i form af eksempelvis sygedagpenge og kontanthjælp, lyder det fra HK Kommunal. KL vil tage initiativ til at forhandle nødvendige nødberedskaber.

Ifølge HK Kommunal og Dansk Socialrådgiverforening betyder KL's varslede lockout, at der ikke vil blive udbetalt ydelser, hvis en eventuel konflikt træder i kraft 10. april.
Ifølge HK Kommunal og Dansk Socialrådgiverforening betyder KL's varslede lockout, at der ikke vil blive udbetalt ydelser, hvis en eventuel konflikt træder i kraft 10. april.Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Et totalt stop for udbetaling af kontanthjælp, sygedagpenge og enkeltydelser.

Lockouten betyder, at der er samtaler med syge og ledige, der bliver stoppet og ikke afholdt, og der er iværksættelse af aktiverings- og uddannelsesindsatser, der ikke kommer til at finde sted. Samtidig betyder det, at der ikke kan udbetales ydelser.

Mads Samsing
Næstformand, HK Kommunal

Det kan blive nogle af konsekvenserne af KL’s varslede lockout af cirka 250.000 kommunalt ansatte, der vil i træde i kraft 10. april, hvis det ikke lykkes parterne at opnå et forlig i Forligsinstitutionen inden da.

Man kan sige, at alt, hvad der handler om at hjælpe nogle af de mennesker, der er allermest udsatte, stopper på grund af lockouten. De er uden rådgivning, vejledning og sikkerhedsnet.

Majbrit Berlau
Formand, Dansk Socialrådgiverforening

Sådan lyder meldingen fra næstformand i HK Kommunal, Mads Samsing. Derudover vil en lang række af de funktioner, som jobcentrene, ydelsescentrene og borgerservice varetager, også blive ramt, forklarer Mads Samsing.

“I HK Kommunal har vi svært ved at forstå KL’s lockoutvarsel. Det er simpelthen noget rod. Men som jeg forstår det, er det KL’s mening at varsle lockout på samtlige jobcentre,” siger Mads Samsing.

“Lockouten betyder, at der er samtaler med syge og ledige, der bliver stoppet og ikke afholdt, og der er iværksættelse af aktiverings- og uddannelsesindsatser, der ikke kommer til at finde sted. Samtidig betyder det, at der ikke kan udbetales ydelser. Hverken den månedlige kontanthjælp, sygedagpenge eller enkeltydelser,” siger Mads Samsing.

HK Kommunal: Det rammer de svageste
Næstformand i KL's Løn- og Personaleudvalg, Steen Christiansen (S), meddelte i forbindelse med lockoutvarslingen, at KL “ikke lockouter ansatte, der arbejder med svage og sårbare borgere”.

Men det udsagn stemmer ikke overens med virkeligheden, lyder det fra Mads Samsing.

“De siger i deres lockoutvarsel, at de friholder særligt udsatte grupper. Men det her er jo et lockoutvarsel mod jobcentrene, som i vid udstrækning også beskæftiger sig med særligt udsatte grupper og dårligt stillede. Derfor mener vi ikke, at det er helt rigtigt, når de meddeler, at lockoutvarslet ikke rammer nogen, der er udsatte i det her samfund,” siger Mads Samsing.

Han kalder lockoutvarslet “fuldstændig ude af proportioner” sammenlignet med det strejkevarsel, der er blevet udsendt fra lønmodtagernes side.

“Det sigter i retning af kaos for alle, så jeg synes, at det er en voldsom reaktion fra arbejdsgivernes side. Det kommer til at være til stor gene for danskerne,” siger Mads Samsing.

Størstedelen af de ansatte på job- og ydelsescentrene er organiseret under HK Kommunal. Det omfatter blandt andet sagsbehandlere og ansatte på ydelsesområdet, der varetager sager med eksempelvis kontanthjælp og sygedagpenge. Resten af de ansatte på job- og ydelsescentrene er organiseret under Dansk Socialrådgiverforening. Godt og vel 40 procent er organiseret under Dansk Socialrådgiverforeningen, lyder estimatet fra organisationen selv.

Og også her er konklusionen klar: Alle organisationens medlemmer bliver lockoutet, meddeler Dansk Socialrådgiverforening. Det kommer til at gå ud over sagsbehandling af førtidspensioner og personer, der er i gang med få hjælp til at komme ud i job efter at have været væk fra arbejdsmarkedet i længere tid.

Samtidig vil igangværende vejledning i forløb med arbejdsprøvning eller løntilskud ophøre, lyder det fra Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau.

“Generelt kan man sige, at alt, hvad der handler om at hjælpe nogle af de mennesker, der er allermest udsatte, stopper på grund af lockouten. De er uden rådgivning, vejledning og sikkerhedsnet,” siger Majbrit Berlau.

Dansk Socialrådgiverforening forventer ligesom HK Kommunal at høre fra Kommunernes Landsforening, om der vil blive etableret et nødberedskab. “Vi forventer at få en henvendelse fra KL. Det er dem, der har initiativretten på det,” siger Majbrit Berlau.

KL vil forhandle aftale om nødberedskab
Og den henvendelse kan Majbrit Berlau og Mads Samsing formentlig snart se frem til at modtage.

"Vi vil i den kommende tid tage initiativ til at forhandle rammeaftaler for nødberedskaber, hvor det er nødvendigt," skriver Charlotte Hougaard Clifford, kontorchef i KL's Arbejdsgiverpolitiske Center, i en mail til Altinget.

"Det vil blandt andet være for at sikre udbetaling af forsørgelsesydelser til borgere. Aktivering og sagsbehandling, der ligger ud over udbetaling af ydelser, på jobcentrene vil blive ramt af en eventuel lockout, men vi håber naturligvis, at vi slet ikke kommer dertil og i stedet lander en aftale med de faglige organisationer inden da," skriver hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Samsing

Næstformand, HK Danmark
socialrådgiver (University College Lillebælt 2009)

Majbrit Beran Berlau

Generalsekretær, Sex & Samfund, fhv. MF (EL)
socialrådgiver

Steen Christiansen

Borgmester (S), Albertslund Kommune
lærer (Blaagaard Statsseminarium)

0:000:00