Debat

Knud Aarup og Benny Andersen: Indfør også forbud mod profit på socialområdet

DEBAT: Socialområdet har brug for et forbud mod, at velfærdskroner kan ende hos private. Der findes sårbare, der for alvor har behov for kvalitet for pengene, skriver Knud Aarup og Benny Andersen.

Benny Andersen (venstre) og Knud Aarup glæder sig over, at dagtilbuddene nu får mere velfærd for pengene. Socialområdet skal have en lignende løsning, skriver de.
Benny Andersen (venstre) og Knud Aarup glæder sig over, at dagtilbuddene nu får mere velfærd for pengene. Socialområdet skal have en lignende løsning, skriver de.Foto: Ricky John Molloy/Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Knud Aarup og Benny Andersen
Tidligere direktør i Socialstyrelsen og formand for Socialpædagogerne

Med finansloven har politikerne lavet aftale om minimumsnormeringer på landets dagtilbud. Det er ambitiøst, og det er glædeligt for landets børn.

Og det er vigtigt på flere planer. For med aftalen knæsættes det helt centrale princip, at velfærdskroner skal gå til velfærd – ikke til profit i private lommer.

Den sang har vi sunget længe. Så vi er ubetinget glade for, at politikerne nu så tydeligt ønsker et forbud mod profit. Nu må næste skridt så naturligt være, at det også bør gælde på socialområdet. Også her skal vi kunne sikre indsatser af den kvalitet, som borgerne fortjener.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

For hverken på dagtilbudsområdet eller socialområdet må der være risiko for, at kortsigtede privatøkonomiske incitamenter overskygger hensynet til den enkelte borgers behov for udvikling, læring og livskvalitet.

Som samfund accepterer vi ikke risikoen på skoleområdet – og nu heller ikke dagtilbudsområdet. Så hvorfor egentlig på det sociale område, hvor borgene er helt afhængige af kvaliteten af den støtte, som de får?

Som samfund accepterer vi ikke risikoen på skoleområdet – og nu heller ikke dagtilbudsområdet. Så hvorfor egentligt på det sociale område, hvor borgene er helt afhængige af kvaliteten af den støtte, som de får?

Knud Aarup og Benny Andersen
Tidligere direktør i Socialstyrelsen og formand for Socialpædagogerne

Har fået konsekvenser i nabolande
Vi har på socialområdet brug for nøjagtig samme forbud. Og vi kan bare kigge til Norge og Sverige, hvis vi vil se, hvordan det går, hvis ikke vi får forbuddet.

Her trækker særligt meget store internationale koncerner hvert år samlet set hundredevis af millioner af skattekroner ud som profit – trods flere rystende skandalesager og mange tegn på, at de hverken leverer høj kvalitet eller billigere ydelser.

Lad os gå en anden vej i Danmark. Lad os insistere på, at udsatte menneskers udvikling og trivsel ikke er til salg for vores alle sammens skattekroner.

Et forbud mod profit skal selvfølgelig indfases skånsomt, gradvist og med respekt for, at vi taler om menneskers hjem, liv og relationer.

Der er blevet fundet en god og fornuftig overgangsordning på dagtilbudsområdet. En lignende fremadrettet løsning på socialområdet kan vi finde sammen, hvis vi holder fokus på borgernes behov for kvalitet og faglighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Andersen

Forbundsformand, Socialpædagogernes Landsforbund, præsident, AIEJI
(Aalborg Katedralskole 1981)

Knud Aarup

Debattør, hovedbestyrelsesmedlem, Røde Kors Danmark, faglig leder, Altingets socialpolitiske netværk, fhv. direktør, Socialstyrelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00