Debat

S: Sexkøbere skal også hjælpes

DEBAT: Hvis vi vil stoppe prostitution, kræver det både en holdningsændring hos sexkøberne og en exit-strategi til de prostituerede, skriver Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører for Socialdemokraterne.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Set med mine øjne, så er mennesker ikke en handelsvare. Vi har brug for, at vores unge ikke vokser op med en forestilling om, at det er omkostningsfrit at være prostitueret. Det er det sjældent, og derfor skal det til debat, hvis vi vil hjælpe de prostituerede og ofre for menneskehandel.

Rasmus Horn Langhoff
MF og ligestillingsordfører for Socialdemokraterne
Fakta
Altinget | Social har sat gang i et nyt debatkoncept, som går under navnet ’Socialdebatten’. Det nye koncept vil overordnet fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for socialområdet.

Fra den 10. januar og en måned frem diskuterer debatpanelet prostitution. Det er tredje gang, Socialdebatten kører. Første omgang var debattens fokus på anbringelser af udsatte børn, der startede i starten af november.

Socialdebattens debatpanel

BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

Af Rasmus Horn Langhoff
Medlem af Folketinget og ligestillingsordfører for Socialdemokraterne

Prostitution er et alvorligt problem i Danmark. Det er ikke kun et alvorligt socialt problem, det er også et alvorligt problem for ligestillingen i al almindelighed. Når undersøgelser viser, at især mange unge mænd overvejer at købe en kvindes krop, er det på tide at råbe vagt i gevær.

Fra socialdemokratisk side vil vi ikke sidde overhørig, at et liv i prostitution alt for ofte betyder skadevirkninger. Lad mig bare nævne nogle eksempler. Lavt selvværd, psykiske diagnoser som posttraumatisk stress eller borderline, isolation, selvmordsforsøg eller selvmordstanker, overforbrug af alkohol og stoffer, gæld, seksuelle problemer, ubehag ved kropskontakt, manglende tillid til andre, spiseforstyrrelser, koncentrationsbesvær, søvnproblemer og svært ved grænser og relationer til andre.

Derfor skal der gives en udstrakt hånd til kvinder i prostitution. Vi vil forbedre exit-strategierne og styrke indsatsen mod menneskehandel i Danmark. Men det bør ikke stå alene – vi skal også gå efter at mindske efterspørgslen.
 
Mindre efterspørgsel – mindre prostitution
Prostitution er ofte omgærdet af mystik. Som noget, der eksisterer i en anden verden, som almindelige mennesker ikke har noget med at gøre. Men det er desværre ikke sandt. Prostitutionskunder er helt almindelige mænd. Bankansatte, tømrere, lærere, akademikere og politikere.
 
Prostitutionskunder tæller både singler og mænd i faste parforhold. Det tyder på, at mænd ikke forstår eller ser bort fra, hvad det kan koste at købe et andet menneske til sex. Det kan blive rigtig dyrt for det menneske, som sælger sin krop. Mere end halvdelen af alle prostituerede vil gerne stoppe med at sælge sex. Men mange har brug for hjælp til at komme ud af prostitutionen. Derfor sætter vi ind med exit-strategier, så vi sikrer, at flere får den nødvendige hjælp til at komme ud af prostitution.

Vi skal have rådgivning for både prostituerede og kunder, som gerne vil stoppe med at sælge eller købe sex. Fra socialdemokratisk side går vi stadig ind for et forbud mod købesex. Men det kan aldrig stå alene. Det handler i bund og grund om holdninger til andre mennesker. Set med mine øjne, så er mennesker ikke en handelsvare. Vi har brug for, at vores unge ikke vokser op med en forestilling om, at det er omkostningsfrit at være prostitueret. Det er det sjældent, og derfor skal det til debat, hvis vi vil hjælpe de prostituerede og ofre for menneskehandel.

Ligesom sexvejledere, der tager rundt på landets folkeskoler og ungdomsuddannelser for at fortælle om kroppen, sex og prævention, kunne man også forestille sig mere debat om prostitution og de skadevirkninger, det har.
 
Et samfund med værdier
Mit – og socialdemokraternes - budskab er, at prostitution kommer os alle ved. Fordi det i grunden handler om, hvilket samfund vi gerne vil have. Et samfund, hvor vi kan købe hvad som helst for penge eller et samfund, hvor mennesker ikke er til salg, men at vi i stedet passer på hinanden? Jeg ved godt, hvad jeg vælger. Hvad vælger du?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Horn Langhoff

MF (S), Formand for Folketingets klima- energi- og forsyningsudvalg, psykiatriordfører og næstformand i folketingsgruppen (S)
cand.mag. i historie og medier og kultur (Københavns Uni. 2014)

0:000:00