Bertel Haarder skal forklare frafald på sundhedsuddannelserne

NYHED: S ville have blandt andre undervisningsministeren til at fortælle, hvordan regeringen vil stoppe det store frafald på sundhedsuddannelserne. Regeringen sidder ikke på sine hænder, lyder det fra ministrene.
Uddannelsesudvalget havde kaldt sundhedsministeren og undervisningsministeren i samråd om frafaldet på sundhedsuddannelserne.
Uddannelsesudvalget havde kaldt sundhedsministeren og undervisningsministeren i samråd om frafaldet på sundhedsuddannelserne.Foto: Colourbox
Linea Sanderbo Kürstein

I januar kom den nye bekendtgørelse for sygeplejeuddannelserne. Den skal sikre en bedre sammenhæng mellem teori og praksis på uddannelsen. Vi håber, at den vil føre til en højere gennemførselsprocent.

Bertel Haarder (V)
Undervisningsminister

Der er flere opgaver, end der er personale til på landets hospitaler og plejehjem, og med frafaldet på sundhedsuddannelserne ser det sort ud for at få besat de ledige stillinger.

Derfor havde Socialdemokraternes medlem af Folketingets Uddannelsesudvalg Bjarne Laustsen kaldt undervisningsminister Bertel Haarder (V) og sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i samråd i sidste uge.

"Der er en mangel på 2400 sygeplejersker, og vi har en forpligtelse til at få uddannet dem, der er brug for," sagde Bjarne Laustsen.

Bjarne Laustsen ville gerne have svar på, hvilke initiativer regeringen har iværksat, og hvilke fremadrettede initiativer regeringen vil tage for at imødekomme manglen på arbejdskraft.

Kvalitetsreformen og handleplaner
For sundhedsminister Jakob Axel Nielsen var kodeordet "kvalitetsreformen" til at imødekomme manglen på arbejdskraft på sundheds- og plejeområdet.

"Kvalitetsreformen er nødvendig. Der er afsat 250 mio. kr. i den kommende overenskomstperiode til kompetenceudvikling. Vi skal satse på seniorfastholdelse og bedre tilrettelæggelse af opgaverne, så de bliver mere fleksible," sagde Jakob Axel Nielsen.

Undervisningsminister Bertel Haarder påpegede, at alle skoler nu skal lave handleplaner, og at der er sat yderligere ind med mentorer og kontaktpersoner i skolerne, så børnene føler, at der er nogle, som bekymrer sig om dem. Alt sammen tiltag, der skal mindske frafaldet.

Bertel Haarder kom også ind på den nye bekendtgørelse for sygeplejeuddannelserne.

"I januar kom den nye bekendtgørelse for sygeplejeuddannelserne. Den skal sikre en bedre sammenhæng mellem teori og praksis på uddannelsen. Vi håber, at den vil føre til en højere gennemførelselsprocent," sagde Bertel Haarder.

Flere mænd som sygeplejesker
Sundhedsuddannelsessystemet er meget kønsopdelt, påpegede SF's medlem af uddannelsesudvalget Pernille Vigsø Bagge, og hun ville vide, hvad ministrene ville gøre for at få flere mænd til at uddanne sig til sygeplejeske.

Undervisningsminister Bertel Haarder understregede, at han er enig i, at der skal flere mænd ind på uddannelserne.

"Der er eksempler på, at vi med succes har uddannet somaliske mænd til sygeplejesker. Måden, vi tiltrækker mændene til uddannelserne, er ved allerede at sætte ind i folkeskolen med rollemodeller," sagde Bertel Haarder.

Dokumentation

Samrådsspørgsmål om udviklingen i personalemanglen på sundheds- og plejeområdet, til sundhedsministeren og undervisningsministeren:

Samrådsspørgsmål AI
Vil minstrene redegøre for udviklingen i personalemanglen på sundheds- og plejeområdet siden samrådet i Uddannelsesudvalget den 23. maj 2007 om samme emne?

Samrådsspørgsmål AJ
Vil ministrene redegøre for, hvilke initiativer som regeringen har iværksat i perioden fra det sidste samråd i Uddannelsesudvalget den 23. maj 2007 og frem til nu for at mindske frafaldet på sundhedsuddannelserne, for at øge optaget på sundhedsuddannelserne samt for at fastholde og tiltrække uddannet sundhedspersonale i sundhedssektoren?

Samrådsspørgsmål AK
Vil ministrene redegøre for, hvilke fremadrettede initiativer, som regeringen vil tage, for at imødekomme manglen på arbejdskraft i sundhedssektoren?


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00