Bogkapitel: Eftertanker

BOGKAPITEL: Altinget har fået lov til at bringe uddrag fra bogen Sandheden om Sundhed af professor Bente Klarlund Petersen. Vi bringer de to kapitler "Eftertanker" og "Appendiks", hvor forfatteren gør sig refleksioner omkring sundhedsformidling og sundhedspolitik.
Foto: Politikens Forlag
Fakta

Sandheden om Sundhed er udkommet på Politikens Forlag i 2010. 

Pris 250 kr.

Antal sider 224.

Eftertanker 
Sundhedsbudskaber er der nok af. Det kan være svært at finde rundt i sundhedsjunglen. Man kan ikke åbne en avis eller et ugeblad, uden at det vælter frem med sundhedsdogmer. Sundhedsformidling kan have karakter af det missionske, som når jeg selv giver den som sundhedsmissionær.

Sundhedsbudskaber, der hviler på den personlige erfaring, kan meget vel være i overensstemmelse med, hvad der også er videnskabeligt dokumenteret, men det er ikke givet. I mine øjne er mange selvhjælpsbøger inden for sundhed karakteriseret ved, at en hel del er rigtigt, og en del er forkert. Og så er der typisk en masse råd og anvisninger, som er hverken-eller. Et råd om at stikke tungen ned i hørfrøolie for på den måde at opnå at blive renset er for eksempel hverken
sundt eller farligt.

Når sundhed kammer over
For mig er en sund krop en forudsætning for, at jeg kan leve livet fuldt ud, men en sund livsstil skal ikke være et mål i sig selv. Der er mennesker, om hvem jeg ikke kan lade være med at tænke, at det da også kan blive for meget af det gode med al den sundhed. Nogle mennesker er besat af egen sundhed i en sådan grad, at det får karakter af navlebeskuelse.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00