4. december: Stine Brix

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Stine Brix fra Enhedslisten.
Stine Brix gik ind i politik, fordi hun simpelthen ikke kunne lade være.
Stine Brix gik ind i politik, fordi hun simpelthen ikke kunne lade være. Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
Anne Justesen

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg gik ind i politik i gymnasiet. Mest fordi jeg egentlig ikke kunne lade være. Jeg startede med at lave elevpolitik på Albertslund Gymnasium og arbejdede for at sikre lavere klassekvotienter. Og nogle år senere meldte jeg mig ind i Enhedslisten. Jeg kommer ikke fra en familie, hvor nogen er medlem af et politisk parti. Så jeg er ikke opdraget til at være politiker, men jeg kunne simpelthen ikke lade være.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Jeg synes, den vigtigste politiske opgave lige nu er at komme godt ud af den økonomiske krise, uden det går ud over vores velfærdssamfund. Vi skal skabe nye job og komme videre. Det er det store spørgsmål. Den økonomiske krise har haft enorme konsekvenser for de danskere, som ikke har så meget. Det handler om at få fordelt den regning, som skal betales efter krisen, på en mere rimelig måde.

Fakta

Stine Brix er 30 år, og hun blev valgt ind i Folketinget for første gang ved valget i 2011. Hun er Enhedslistens handicap-, IT-, psykiatri- og sundhedsordfører. Siden 2009 har hun været medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse. Stine Brix læser desuden medicin på Københavns Universitet men har pt. orlov. 


Kilde: ft.dk

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Det ved jeg egentlig ikke. Jeg tænker ikke så meget over det med forbilleder. Jeg synes, der er rigtig mange, som er dygtige til deres job. Hvis jeg skal fremhæve nogen, så er der ingen tvivl om, at Pia Kjærsgaard er en virkelig dygtig kommunikator, og Villy Søvndal har også været det i en periode. Jeg kan godt lide de politikere, hvor man ikke er i tvivl om, at de siger, hvad de mener.

Jeg kommer ikke fra en familie, hvor nogen er medlem af et politisk parti. Så jeg er ikke opdraget til at være politiker, men jeg kunne simpelthen ikke lade være.

Stine Brix
MF, Enhedslisten

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Jeg synes, der er mange dygtige mennesker herinde. Men jeg vil gerne fremhæve Marianne Jelved. Hun er jo en gammel ræv herinde, og hun kan virkelig sit fag. Men man er ikke i tvivl om, at hun siger, hvad hun mener. Vi har jo mange uenigheder rent politisk, men hende vil jeg  gerne fremhæve som en af de mange, jeg har respekt for.

Hvad gør du, når du skal slappe af efter en travl hverdag?

Jeg ser mange tv-serier. Lige for tiden ser jeg The Wire, Forbrydelsen og Homeland. Jeg ser dem sammen med min kæreste, så det kan godt være lidt besværligt med tiden. Og nogle gange bruger jeg det sportsrum, som er herinde, men det sker ikke så tit.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det er en bog af Kirsten Hammann, som er en af mine yndlingsforfattere. Den hedder "Se på mig". Hun er virkelig god til at beskrive nogle tanker, som hun trækker ud i det absurde, men som vi alle sammen kan kende. Hun er rigtig god til at spidde det moderne selvudviklende individ.

Er du stadig politiker om fem år?

Det ved jeg ikke, men det vil jeg tro. Vi har jo rotationsreglen, men jeg har muligheden for at være det. Jeg vil gerne.

Hvis du ikke var politiker, hvad lavede du så?

Så var jeg læge. Hvis jeg ryger ud efter næste valg, er jeg ikke i tvivl om, at jeg skal tilbage til medicinstudiet.

Hvad fortryder du i 2012?

Der er ikke nogen tvivl om, at det har været et svært forløb, vi har været igennem med finansloven. Jeg synes, vi har truffet den rigtige beslutning, så det fortryder jeg sådan set ikke. Men det er klart, at vi skal se tilbage og evaluere, om vi gjorde det rigtige. Og det kan godt være, vi ikke lavede den rigtige vurdering af, hvilke krav vi skulle køre hårdt frem med. Men jeg er nok mere typen, som ser fremad og er interesseret i at lære af det.

Hvad ser du mest frem til i 2013?

Jeg håber, vi kan overbevise regeringen om, at den politik, de gik til valg på, var fornuftig. Den skal de satse noget mere på. For tiden lader de sig inspirere for meget af højrefløjen. Så jeg håber, vi i 2013 kommer til at se en mere ambitiøs og selvsikker regering, som tør føre den politik, de troede på før valget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00