Alt for få penge til mursten

NYHED: Så kom finansieringen af murstenene til sundhedsvæsenet. Men lige så snart, løftet om 25 mia. kr. til nye sygehuse var givet, startede diskussionen om, hvorvidt det var nok.
Maria DalbyHenrik Theil

Men for de 25 milliarder kroner, der er afsat over de næste ti år, får danskerne ikke en helt ny sygehusstruktur og mange nybyggede sygehuse. Det kræver investeringer i en helt anden størrelsesorden.

Bent Hansen (S)
Formand for Danske Regioner

En glad regeringstop præsenterede tirsdag en plan for investeringer i det offentlige på 50 mia. kr. Halvdelen skal bruges i sundhedsvæsenet. Men Danske Regioner holder sig ikke tilbage. De mener, at 25 mia. over 10 år er alt for lidt.

"Det er positivt, at regeringen nu afsætter penge til investeringer i sundhedsvæsenet. Det ligger i forlængelse af vores økonomiaftale med regeringen, og der er i høj grad brug for pengene. Men for de 25 mia. kr., der er afsat over de næste ti år, får danskerne ikke en helt ny sygehusstruktur og mange nybyggede sygehuse. Det kræver investeringer i en helt anden størrelsesorden," siger Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner.

Stadig 100 mia.
Danske Regioner har tidligere præsenteret en investeringsplan for det danske sygehusvæsen på 100 mia. kr, hvor 42,5 mia. kr. alene skulle bruges på at bygge topmoderne sygehuse.

Et nyt, moderne hospital koster let 5-10 mia. kr. Men til gengæld viser erfaringerne fra Norge, at der er penge at spare på driften, da moderne hospitaler ofte kan tage flere patienter til den samme mængde penge, fordi der gøres brug af moderne teknologi.

Dokumentation

Kvalitetsfond: 50 mia. kr. til investering i bedre kvalitet 2009-2018:

Sundhedsvæsen: Nybyggeri af sygehuse, samling af højt specialiserede behandlinger og modtagelse af akutte patienter, enestuer m.v. I alt 25 mia. kr.

De resterende penge skal bruges til nybyggeri og modernisering af ældre- og plejeboliger, skoler og daginstitutioner samt udvikling og udbredelse af nye arbejdsformer og ny teknologi. I alt 25 mia. kr.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00