Debat

Alternativet: Sæt en entydig aldersgrænse på 18 år for køb af alkohol

DEBAT: Danmark skal ikke være det land i Europa, hvor de unge er yngre end i andre europæiske lande, når de drikker alkohol første gang, og hvor de har lettest ved at købe deres Gajolshots og Breezere, skriver Pernille Schnoor (ALT).

Fremover
behøver I ikke at stå alene om at ønske den kryptiske og ulogiske
dobbelt-aldersgrænse for køb af alkohol fjernet, skriver Alternativet til Alkohol & Samfund.
Fremover behøver I ikke at stå alene om at ønske den kryptiske og ulogiske dobbelt-aldersgrænse for køb af alkohol fjernet, skriver Alternativet til Alkohol & Samfund.Foto: Pressefoto
Amalie Bjerre Christensen

Amalie er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har tidligere været tilknyttet Altinget som journalistpraktikant og senere som redaktionsassistent.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Schnoor (ALT)
Medlem af Folketinget

Kære Alkohol & Samfund. Når I 13. juni i Altinget spørger, hvad I kan gøre for at få politikerne på Christiansborg til at lytte, ja, så vil jeg bare fortælle jer, at vi faktisk har lyttet.

Alternativet ønsker ligesom jer – og Børnerådet, Vidensråd for Forebyggelse, Lægeforeningen og mange andre at fjerne den dobbelte aldersgrænse for køb af alkohol.

For når så mange eksperter, fagfolk og interesseorganisationer alle anbefaler det samme, altså en entydig 18-årsgrænse, ja, så bakker vi helt og aldeles op.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Indlæringsevnen lider skade
Der er ingen tvivl om, at store mængder af alkohol hver og hver anden weekend, som 46 procent af alle gymnasieelever drikker, er skadeligt. Alkoholen påvirker hjernen og hukommelsen – og indlæringsevnen lider skade.

Unge drikker store mængder alkohol på kort tid. Og hvis hjernen stadig er under udvikling, kan alkoholen føre til, at elementer i hjernen ikke udvikles ordentligt.

Alternativet ønsker ny lovgivning, så al alkohol får én aldersgrænse, og det er 18 år.

Pernille Schnoor (ALT)
Medlem af Folketinget

Derudover nedsætter alkoholen børnene og de unges dømmekraft, og de risikerer at gøre ting i fuldskab, som de bagefter fortryder. For eksempel at komme ud for ulykker eller skade sig selv eller andre.

Tavsheden er brudt
En dobbelt-aldersgrænse giver derfor ingen mening. Børn under 18 år skal ikke kunne købe alkohol.

Derfor lad os få set nærmere på, hvorfor vores børn og unge drikker så meget.

Og lad os ændre på lovgivningen, så Danmark fremover ikke længere vil være det land i Europa, hvor de er yngre end i andre europæiske lande, når de drikker alkohol første gang, og hvor de drikker oftere og mere ad gangen, og hvor unge har lettest ved at købe deres Gajolshots, Breezere og anden alkohol.

Så jeg kan hermed glæde jer med, at fremover behøver I ikke at stå alene om at ønske den kryptiske og ulogiske dobbelt-aldersgrænse fjernet.

Den larmende tavshed er hermed brudt. I har et enkelt parti på Christiansborg med: Alternativet ønsker ny lovgivning, så al alkohol får én aldersgrænse, og det er 18 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Schnoor

Udviklingschef, Headspace, stifter, tænketanken Talk, fhv. MF (ALT)
ph.d. i marketing (Copenhagen Business School 2004), cand.comm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00