Debat

Astma Allergi: Allergi er glemt i sundhedssystemet

DEBAT: Kun to steder i Danmark findes der allergicentre, der kan tilbyde en samlet løsning til de 1,5 millioner patienter med overfølsomhedssygdomme i landet. Man får fornemmelsen af, at allergi er blevet glemt på alle fronter, skriver Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma Allergi Danmark.

Allergi og overfølsomhedssygdomme er ikke nye sygdomme, men det er vanskeligt at få øje på højt specialiserede allergilæger i sundhedsvæsenet, fordi der er så uendelig få tilbage, skriver Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma Allergi Danmark.
Allergi og overfølsomhedssygdomme er ikke nye sygdomme, men det er vanskeligt at få øje på højt specialiserede allergilæger i sundhedsvæsenet, fordi der er så uendelig få tilbage, skriver Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma Allergi Danmark.Foto: Astma-Allergiforbundet Danmark
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Holm Hansen
Vicedirektør i Astma Allergi Danmark

Allergi spænder vidt. Lige fra en let snue til voldsomme reaktioner, der har implikationer for både arbejdsliv, fritid og skolegang.

Hvordan tror I, det er for en 16-årig at skulle frygte en fest, fordi der serveres peanuts, når alene partiklerne kan give et livstruende allergisk shock? Hvordan tror I, det føles at være usikker hver gang, man spiser ude, fordi det kan være fatalt at spise på en restaurant, der ikke har styr på, om maden indeholder det, de lover?

Hvordan tror I, det føles gang på gang at gå på arbejde og føle sig syg og sløj uden at vide, at man har en ubehandlet astma og høfeber? Og hvordan tror I, det er at få kløende, sviende eksem på huden, hvis man kommer til at bruge en lotion, som indeholder kemi, man ikke tåler. Eller man mister sit jobbet, fordi man ikke tåler de materialer, man arbejder med?

Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til Altingets sundhedsdebat, så send dit indlæg til [email protected]

For slet ikke at tale om, hvordan det er at have astma, høfeber, eksem, og samtidig have børn med astma. Er der flere i en familie, der lider af astma og allergi, betyder det ofte, at familien skal koordinere lægebesøg mange forskellige steder – og forholde sig til mange forskellige ventetider. Allergi og overfølsomhedssygdomme kan give symptomer, der refererer til mange forskellige specialer i sundhedssystemet, fordi en overfølsomhedssygdom ikke sjældent kommer alene.

1,5 millioner danskere har overfølsomhedssygdomme
Kun to steder i Danmark er der et allergicenter, der kan tilbyde en samlet løsning til patienterne. Man får nemt fornemmelse af, at allergien er glemt på alle fronter – og det på trods af, at 1,5 millioner danskere har en eller flere overfølsomhedssygdomme. Det bør være tydeligt for enhver, at der er et fortvivlende behov for større kapacitet, uddannelse og allergicentre, der matcher behovet.

Er det ikke snart et demokratisk problem, at så mange mennesker ikke høres, så deres sygdom prioriteres, og så de kan møde den nødvendige kapacitet og kompetence i sundhedsvæsenet?

Anne Holm Hansen
Vicedirektør i Astma Allergi Danmark

Det er paradoksalt – særligt når man tager i betragtning, at det ikke i sig selv er en vanskelig proces at blive udredt for allergi og allergisk sygdom. Værktøjerne er enkle og for så vidt billige – men der er lange ventetider på udredning og behandling i flere regioner, fordi kapaciteten halter så voldsomt.

Allergi og overfølsomhedssygdomme er ikke nye sygdomme. Behandlingsformerne er velkendte - men det er vanskeligt at få øje på højt specialiserede allergilæger i sundhedsvæsenet, fordi der er så uendelig få tilbage, der kan give næring og læring til alle andre i sundhedssystemet herunder den privat praktiserende læge, som tilser de fleste med mild til moderat sygdom.

Allergi ikke bare en skavank
Kompetencerne findes endnu. Der er en lille håndfuld allergilæger, hvor der ses en ekstrem høj patienttilfredshed blandt de patienter, de behandler. Astma-Allergi Danmark savner flere af disse hele løsninger for mennesker med allergi, så disse kan føle sig trygge og aldrig være i tvivl om, at de kan få den rigtige behandling. For de fleste handler det om kompetent basisbehandling, en behandlingsplan og efterlevelse af samme.

Når man taler allergi er det vigtigt at huske, at allergi ikke ”bare” er en skavank, som vi hørte en politiker sige i et ubetænksomt øjeblik. Men gid det var så vel! Patienterne er blevet så mange, og meget tyder på, at de ikke bliver færre i fremtiden. Er det ikke snart et demokratisk problem, at så mange mennesker ikke høres, så deres sygdom prioriteres, og så de kan møde den nødvendige kapacitet og kompetence i sundhedsvæsenet?

Vi glæder os rigtig meget til at se en prioriteret og helhjertet indsats på området!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Holm Hansen

Direktør, Astma-Allergi Danmark,
cand.mag. i historie og retorik (Københavns Uni. 1995), MPA (Copenhagen Business School 2005), certificeret coach (2013), sygeplejerske (1987)

0:000:00