Debat

Astma-Allergi Danmark: Ny kemiindsats skal mindske risiko for allergi

DEBAT: Den nye kemiindsats bør indeholde en klar strategi for regulering af allergifremkaldende stoffer, og så bør den prioritere mere forskning og en styrket forebyggelsesindsats, skriver Anne Holm Hansen.

Foto: /POLFOTO/Per Folkver
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Holm Hansen
Vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

De igangværende forhandlinger om en ny fireårig indsats på kemiområdet er afgørende, når det gælder om at bremse udviklingen i antallet af danskere, der får allergi over for allergifremkaldende stoffer i forbrugerprodukter.

Derfor er det som udgangspunkt positivt, når miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i sin velkomst til workshoppen om ’Ny Fælles Kemiindsats 2018-2021’ den 29. september 2017 ikke har glemt betydningen af allergien i kemien, som mange danskere døjer med til dagligt.

Viden og forskning er afgørende
Astma-Allergi Danmark støtter op om, at der er brug for en klar strategi for regulering af allergifremkaldende stoffer. Astma-Allergi Danmark ser et klart behov for mere forskning og en styrket forebyggelsesindsats. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Videncenter for Allergi gør en enestående indsats som videns- og forskningsinstitution. En indsats, som i dag er helt uundværlig, men hvor flere ressourcer ville forbedre den allerede gode indsats på kemiområdet væsentligt i en tid, hvor ny viden er afgørende.

Allergi påvirker hverdagen
Det skønnes, at cirka 10 procent af danskerne har allergi på huden over for parfume eller konserveringsmidler, som utallige forbrugerprodukter indeholder, og som kan føre til kontakteksem med daglige gener som eksem, sår og kløe.

Der er behov for både mere forskning og en bedre forebyggende indsats til gavn for forbrugere og de mange danskere, som allerede har kontakteksem på grund af allergi på huden.

Anne Holm Hansen
Vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Ofte opstår allergi på huden i teenageårene og kan have stor betydning for fremtidige jobvalg. Årligt bliver der også anmeldt cirka 3.000 nye tilfælde af arbejdsbetingede hudlidelser.

De allergifremkaldende stoffer fylder altså helt konkret i danskerne hverdag: Hvis det ikke er shampooen, så er det måske deodoranten eller håndsæben, der kan indeholde for eksempel parfume, som man ved kan give allergi. Hvis altså ikke forbrugeren navigerer uden om ved at vælge allergimærket Den Blå Krans.

Der er derfor ingen tvivl om, at der er behov for både mere forskning og en bedre forebyggende indsats til gavn for forbrugere og de mange danskere, som allerede har kontakteksem på grund af allergi på huden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Holm Hansen

Direktør, Astma-Allergi Danmark,
cand.mag. i historie og retorik (Københavns Uni. 1995), MPA (Copenhagen Business School 2005), certificeret coach (2013), sygeplejerske (1987)

0:000:00