Debat

Astma-Allergi: Flere allergicentre - ikke færre!

DEBAT: Der er kun tre allergicentre i Danmark, og nu drøftes det endda, om det største af dem - det i Gentofte - skal splittes op, hvilket vil betyde en forringelse for de hårdest ramte allergikere. Man burde gå den helt modsatte vej og oprette flere allergicentre, mener Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Foto: Astma-Allergiforbundet Danmark
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Holm Hansen
Vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Allergicentre er vigtige for mennesker med svær allergi, vigtige for forskningen og for uddannelse af andre specialer, medicinstuderende samt videndeling generelt i sundhedsvæsenet. Udfordringen er bare, at der kun er tre centre - og kun to, der indtil videre kan tilbyde den toårige fagområdeuddannelse i allergi. Og centrene er sårbare overfor prioriteringer i sundhedsvæsenet.

Siden nedlæggelsen af det allergologiske speciale i 2004 har engagerede læger arbejdet for at oprette centre til de hårdest ramte allergipatienter tre steder i landet nemlig i Gentofte, Odense og Århus. - Og nu et særligt kig på Gentofte allergicenter.

Største center i landet
Gentofte Hospital er lykkedes med skabe et allergicenter på global excellence-niveau for de hårdest ramte børn og voksne - og med læger til at dække alle former for allergi. Det betyder, at patienterne ikke skal kastes rundt i landet til alle de forskellige specialer, som allergien dækker. Allergicentret på Gentofte Hospital tager sig af patienter med alle typer allergisk sygdom som astma, høfeber, eksem, lægemiddel- og fødevareallergi samt allergi over for kemiske stoffer.

Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til Altingets sundhedsdebat, så send dit indlæg til [email protected]

Centret er det største i landet og drives i et fællesskab mellem allergologer, hudlæger og børnelæger. Derudover er der, under samme ledelse, et fagligt nært samarbejde med narkoselæger, øjenlæger, arbejdsmedicinere, tandlæger og lungemedicinere til gavn for patienten. Det giver stor sammenhængskraft, patienten ses af flere typer af læger i fastlagt forløb, og der er stor patienttilfredshed. Det er et center, der virker godt for patienten med kompliceret allergi.

Ændring kan forringe centret
Med forslaget til ændringen af hospitalsplanen, HOPP 2020, sommeren 2015 ville man ændre ovenstående centerfunktion med risiko for forringelse for de hårdest ramte allergipatienter. I ændringerne for planen blev det foreslået, at man samlede Hud-og Allergiafdelingen på Gentofte Hospital med Hudafdelingen på Bispebjerg Hospital, hvor afdelingerne fusioneredes fysisk på Bispebjerg Hospital. Efter en høring med kritik fra mange sider blev drøftelsen udsat.

Der er behov for at udvide antallet af velfungerende centre til mennesker med svær allergi – ikke ødelægge dem, der rent faktisk fungerer.

Anne Holm Hansen
Vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Nu er drøftelsen genoptaget, og det skal drøftes, om allergicentret skal deles op og dermed splittes for, at andre specialer tilgodeses.

Opprioriter allergiområdet
Der er behov for at udvide antallet af velfungerende centre til mennesker med svær allergi – ikke ødelægge dem, der rent faktisk fungerer. Allergi og overfølsomhedssygdomme er nærmest glemt siden allergispecialets nedlæggelse. Vi kan simpelthen ikke have, at et ud af tre centre ødelægges ud fra snæversynet og kortsigtet politikdannelse.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) har på det seneste udtalt sig og bedt Sundhedsstyrelsen lave et tjek på allergien. Det har givet håb. Vi håber, at ministerens positive udmelding også skaber dønninger i regionerne. Astma-Allergi Danmark opfordrer til, at Region Hovedstaden - og alle andre regioner - opprioriterer allergiområdet ved at styrke udviklingen med forankret uddannelse, centre til de sværest ramte og fokus på forskning. Det er helt nødvendigt, at der sættes ind nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Holm Hansen

Direktør, Astma-Allergi Danmark,
cand.mag. i historie og retorik (Københavns Uni. 1995), MPA (Copenhagen Business School 2005), certificeret coach (2013), sygeplejerske (1987)

0:000:00