Bedre sundhedsformidling i høring denne uge

FORMIDLING: Myter og hjemmestrikkede sandheder om alt fra ernæring til behandling af sygdomme skal bekæmpes med god sundhedsformidling. Det mener Tænketanken Mandag Morgen, som arbejder på et kodeks for medier og aktører. Et udkast er i høring netop nu.

Et kodeks for sundhedsformidling skal højne kvaliteten af information om for eksempel ernæring.
Et kodeks for sundhedsformidling skal højne kvaliteten af information om for eksempel ernæring.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Skal man tage kosttilskud mod osteoporose? Må førskolebørn få vegansk kost? Og hvilke bivirkninger er der ved vacciner?

Danskernes interesse for sundhed er stor, og læger og sundhedsmyndigheder opfattes ikke længere som de eneste autoriteter på området. Det stiller store og nye krav til sundhedsformidling - både fra medierne og fra alskens sundhedsaktører.

Tænketanken Mandag Morgen har med støtte fra Tryg Fonden og en stribe centrale aktører på sundheds-, og kost- og ernæringsområdet udarbejdet et udkast til to frivillige kodekser, der skal højne kvaliteten af sundhedsformidling i samfundet. Et kodeks skal her forstås som en række vejledende retningslinjer, som det er meningen, at de relevante parter kan tilslutte sig.

Læs også

Høring på Facebook
Baggrunden for initiativet er en analyse foretaget af Tænketanken Mandag Morgen på opdrag af Tryg Fonden. Analysen viste en stigende usikkerhed blandt danskerne om, hvad der er sundt og usundt.

Med dette afsæt samlede Tænketanken Mandag Morgen og Tryg Fonden i december 2017 flere end 150 centrale sundhedsaktører til en konference for at diskutere, hvordan man kan kvalificere kommunikationen på sundhedsområdet. 

Konkret er der nu udarbejdet to kodekser – et for medier og et for sundhedsprofessionelle. 

I denne uge inviteres centrale sundhedsaktører til at komme med input til indholdet i de to kodekser ved at deltage i Facebook-gruppen ”Høring: Kodeks for god sundhedsformidling”. Den digitale høring finder sted frem til fredag den 11. april.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00