Debat

Begrebs-roderi skader lungepatienter

DEBAT: Der er forvirring om begreberne rehabilitering og genoptræning, mener formanden for Danmarks Lungeforening. Det vanskeliggør en helhedsorienteret behandling, mener foreningen.
Foto: Kirsten Mengel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Johannes Flensted-Jensen,
formand for Danmarks Lungeforening

Der snakkes meget om rehabilitering, men der gøres mindre ved det. Og om det, der gøres, er baseret på viden, vides ikke.

Derfor er Danmarks Lungeforening, ved overtagelsen af KOALA-databasen sidste år, gået ind i en aktiv rolle for at understøtte dataindsamling af rehabilitering. I dag er der over 30 aktive kommuner, som kan dokumentere, at de arbejder hen imod evidensbaseret rehabilitering af lungepatienter. Dette ser vi som en vigtig byggesten i en fremtidig, national handleplan for lungepatienter i Danmark.

Begrebsforvirring
Helt overordnet er der dog en begrebsforvirring i og med, at begrebet rehabilitering ikke er nævnt i sundhedsloven - kun genoptræning. På denne er der til gengæld brugt hundredevis af arbejdstimer og snesevis af mødetimer for at afklare, hvem der gør hvad. Resultatet er, at hospitalet (regionen) i princippet forestår genoptræning under indlæggelse, samt specialiseret ambulant genoptræning, mens kommunerne forestår al anden ambulant genoptræning. Da kommunerne overtog ansvaret i 2007, blev flere stærke rehabiliteringsprojekter startet op med projektmidler. Desværre ser det ud til, at kun nogle kommuner efterfølgende er gået i drift med deres rehabiliteringstilbud.

At der derudover i sundhedsloven mangler en klar beskrivelse af, hvad der omfatter genoptræning (eller burde omfatte), gør ikke tingene bedre. Desværre tales der kun om genoptræning forstået som fysisk genoptræning af en svækket fysisk funktion.

Johannes Flensted-Jensen
Formand for Danmarks Lungeforening

Det er i sig selv også en meget kompliceret konstruktion, der ikke nødvendigvis sikrer patienterne det bedste forløb.

Lad mig nævne et eksempel: I september ringede en fortvivlet kvinde ind til os, fordi hendes KOL-ramte mand havde fået at vide, at han måtte vente i op til 6 måneder på et KOL-rehabiliteringsforløb. Konsekvensen var frustration og fortvivlelse over ikke at kunne få den træning og de værktøjer, som deres læge netop havde fortalt, var del af den optimale behandling.

At der derudover i sundhedsloven mangler en klar beskrivelse af, hvad der omfatter genoptræning (eller burde omfatte), gør ikke tingene bedre. Desværre tales der kun om genoptræning forstået som fysisk genoptræning af en svækket fysisk funktion.

Rehabilitering sigter mod at genetablere en meningsfuld tilværelse og sikre det bedst mulige fysiske, psykiske og sociale niveau for personer, som er ramt af kronisk sygdom. Det er noget helt andet end genoptræning (af fx en brækket hofte), og det er meget mere. Det er noget, der omfatter det hele menneske og er dermed langt mere væsentligt.

Mangler helhedspræget tænkning
Socialdemokraterne og SF fremsatte allerede i 2009 et forslag til ændring af sundhedsloven, som netop ville forpligte alle 98 kommuner til at levere evidensbaseret rehabilitering. Men forslaget blev ikke vedtaget. Derfor må det fremsættes igen, så patienter (bl.a. nogle af de ca. 430.000 KOL-patienter i Danmark) kan blive omfattet af en moderne og helhedspræget tænkning. Der skal med andre ord fornyet fokus på at styrke patienternes evne til at leve med deres sygdom. Det vil være godt for både patient og samfund.

Patienterne fortjener det, og det haster. Så snart de er diagnosticeret skal de i den rigtige behandling - en behandling, der inkluderer rehabilitering.

Patienter skal kunne komme sig og leve et godt, langt og velfungerende liv efter at have fået konstateret en kronisk sygdom. Det er vel det, vi forventer af en moderne sundhedsindsats i år 2012? Så, Socialdemokrater og SF: På den igen!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johannes Flensted-Jensen

Fhv.
cand.mag. i historie og idræt (Københavns Uni. 1973)

0:000:00