Borgere i Assens bidrager til sundhedspolitik

KOMMUNALSTAFET: I Assens har både borgere og politikere deltaget i udformningen af kommunens sundhedspolitik. Borgerne har blandt andet kunne bidrage med deres syn på sundhed via klummer og fotos.
Foto: Colourbox

Vores effekt af ovenstående kan ikke ses på sundhedstilstanden i dag, men vi kan notere et politisk ejerskab og engagement. Et administrativt ejerskab, fokus på tværgående tænkning og vilje til handling. Og endeligt en god borgerdeltagelse i processens første fase, hvor input og ideer skulle skabes.

Michael Bjørn
Sundhedschef i Assens Kommune
Fakta

Altinget | Kommunal sætter med en såkaldt kommunalstafet fokus på alle de gode eksempler fra landets 98 kommuner, der effektiviserer eller forbedrer servicen i den kommunale sektor. 

Af Michael Bjørn
Sundhedschef i Assens Kommune

I Assens Kommune har vi dannet ny sundhedspolitik 2012-2018. Den hedder ”Sammen om Sundhed” - sådan er den skabt, og sådan skal den implementeres og virke.
 
Udgangspunktet for vores nye sundhedspolitik var blandt andet viden fra Sundhedsprofilen 2010, den samfundsmæssige polarisering i den lige adgang til et sundt liv og et tvivlsomt tværgående kendskab til og engagement i det sundhedsfremmende arbejde.
 
Processen blev designet ud fra målet om borgerdeltagelse, politisk- og administrativt ejerskab. Det betød først af alt, at der på tværs af fagudvalg blev dannet et politisk sundhedsforum (10 byrådspolitikkere), som har til opgave at sætte folkesundheden på dagsordnen.

De medvirkede til dannelse af Sundhedspolitikken med politiske prioriteringer og meninger og holdninger. Det skete i forskellige arbejdssessioner – herunder kreative processer.

Klummer og fotos anvendt i sundhedspolitik
Dette blev støttet af borgernes deltagelse via tre temauger, Spot på sundheden, i den lokale og hustandsomdelte avis, hvor der i alt blev bragt 11 klummer skrevet af vidt forskellige borgere (alder/køn/uddannelse/erhverv) med indspark til sundhed på hjerte og hjerne, suppleret med fakta og viden og sundhedstemaer udvalgt af politikkerne.

Borgerne kunne ligeledes bidrage og deltage med input via assens.dk. Facebook blev anvendt som reklamesøjle for borgerdeltagelsen for at nå forskellige og flere målgrupper.

Samtidig var der dannet en gruppe på cirka 20 borgere (hvor den yngste var fra 7. klasse, og den ældste repræsenterede Ældrerådet), som blev udstyret med digitalkameraer og fik til opgave at fotografere ”sundhed, som de ser den”. Det gav mere end 300 fotos, som borgergruppen selv debatterede meningen med. Udvalgte fotos er anvendt i vores Sundhedspolitik.

Endeligt var evidensbaseret viden et fundament i politikdannelsen. Her med god brug af materiale fra eksempelvis Sundhedsstyrelsen og i særdeleshed publikationen "Sundhed på tværs".
 
Politik formuleret i tipi
Input og indtryk fra borgerne samt inspiration fra vidensmateriale og de politiske debatter i Sundhedsforum blev ført gennem trakten under et halvdagsmøde for Sundhedsforum afviklet i en gigantisk tipi. Resultatet blev en ramme for Sundhedspolitikken, som indeholdt rå-bud på mål, værdier og seks bærende temaer samt redskaber og forpligtigelser til at omsætte politikken fra ord til handling.
 
Ovenstående proces forløb over cirka tre måneder og blev løbende præsenteret for direktion og chefer i Assens Kommune til orientering, bidrag og sparring og med ejerskab som mål.
 
Administrativt formulerede vi sundhedspolitikken ud fra dagen i tipien med sparring fra et reklamebureau for at sikre os det rigtige sprog.

Sundhedsforum godkender udkastet til sundhedspolitikken ”Sammen om sundhed” og sender denne til godkendelse i de respektive fagudvalg og til endelig godkendelse i Byrådet.

Politikken vedtages i efteråret 2012 i en form, hvor der er tydelighed på borgerdeltagelse, politiske prioriteringer og viden. Samtidig peger Sundhedspolitikken frem mod kommunens netop vedtagne vision 2018 ”Vilje til vækst” at understøtte, at Assens Kommune blandt skal være et mere attraktivt sted at bo, og hvor sundhed og livskvalitet er i fokus.

Politisk ejerskab og engagement
I dag er vi i gang med at omsætte vores sundhedspolitik til handling. Der er etableret en administrativ parallel til det politiske Sundhedsforum, som tæller chefer for job- og arbejdsmarked, børn og familie, skole og dagtilbud, social, plan samt kultur- og sundhedschefen. Vi har ansvaret for at være sammen om sundhed til gavn for folkesundheden og den sundhedspolitiske kurs.

Denne chefgruppe er understøttet af en arbejdsgruppe, som tæller afdelingsledere fra mange dele og kroge af den fælles organisation. De har første mål, som hedder implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker.
 
Vores effekt af ovenstående kan ikke ses på sundhedstilstanden i dag, men vi kan notere et politisk ejerskab og engagement. Et administrativt ejerskab, fokus på tværgående tænkning og vilje til handling. Og endeligt en god borgerdeltagelse i processens første fase, hvor input og ideer skulle skabes.

Vurderingen er, at en proces med høj grad af fokus på involvering af nøglepersoner og nøglegrupper danner fundamentet for at gøre Assens Kommune til en endnu sundere kommune at bo og være i.
 
Og stafetten sendes videre til…
Vi vil gerne sende stafetten videre til Helsingør Kommune – da vi finder deres arbejde med akutteam (inklusionsteam) i hjemmeplejen interessant set i lyset af flere og hurtigere udskrivelser, reducerede genindlæggelser og som inspiration til arbejdet med det nære sundhedsvæsen på baggrund af flere års erfaringer og dokumenterbare effekter.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00