Debat

Centerchef: Krisen udstiller behovet for en national plan for mental sundhed

DEBAT: Under coronakrisen forventer vi, at flere får stress, angst eller depression. National plan til at styrke mental sundhed mangler, skriver centerchef for Dansk Center for Mindfulness.

Danmark har brug for en samlet plan for at styrke mental sundhed og forebygge depression, skriver centerchef ved Dansk Center for Mindfulness, Lone Overby Fjorback.
Danmark har brug for en samlet plan for at styrke mental sundhed og forebygge depression, skriver centerchef ved Dansk Center for Mindfulness, Lone Overby Fjorback.Foto: Dansk Center for Mindfulness
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lone Overby Fjorback
Centerchef, Dansk Center for Mindfulness, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet

Under coronakrisen kan vi forvente, at flere danskere får stress, angst, depression, smerter og forværring af kronisk sygdom.

Flere vil også opleve ensomhed, der er sundhedsskadeligt på niveau med rygning. Men der er meget, som vi kan gøre med veldokumenterede metoder og online fælleskaber.

Vi har brug for en samlet og systematisk national plan for at styrke mental sundhed og forebygge depression. Og den skal bygge på videnskabelig dokumentation.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Mental sundhed skal med andre ord tages alvorligt – præcist som det er tilfældet med fysisk sygdom.

Flere af os opdager, at livet er skrøbeligt
Sygdom, alderdom og død er blevet mere virkelig for mange af os med indtoget af covid-19.

Kina og England anbefaler mindfulness som en hjælp til borgerne under coronakrisen. Det bør Danmark også gøre.

Lone Overby Fjorback
Centerchef, Dansk Center for Mindfulness

Vores hverdag er forandret markant og uvisheden om fremtiden stor. Vi holder vejret, holder afstand og krydser fingre eller beder til Gud.

Flere opdager, at livet er skrøbeligt. Mange af os er tvunget til at tage stilling til, hvad vi stiller op med livet, mens vi venter og ser, om vi bliver syge, arbejdsløse, gamle, går fallit eller dør.

Uagtet coronakrisen er Danmark et af de dårligst placerede vestlige lande målt på gennemsnitslevealder. Og det går den forkerte vej. På en række parametre bliver danskernes sundhed og trivsel dårligere.

Flere og flere mistrives
Nationale undersøgelser viser, at over halvdelen af danskerne er overvægtige, flere og flere unge mistrives, og flere begynder at ryge.

Siden 1997 har vi målt unges mentale sundhed og år efter år konstateret, at det går den forkerte vej.

Stress, angst, depression og smerter er blevet folkesygdomme, som både WHO og OECD vurderer til at være blandt de tungeste sygdomsbyrder i verden.  

Også FN satte med sit tredje verdensmål i 2015 fokus på at styrke mental sundhed. Derfor kan det undre, at vi i Danmark er så langsomme til at gøre noget ved det. Specielt fordi vi har metoder, der bygger på højeste grad af evidens.

Det betyder, at systematiske oversigtsartikler og metaanalyser over lodtrækningsforsøg af samme intervention, som er udført af flere uafhængige forskningsgrupper, har vist effekt.

Videnskabelig dokumentation for MBSR og MBKT
Mindfulnessbaseret stressreduktion (MBSR) er en videnskabelig dokumenteret metode til at styrke mental sundhed.

MBSR kan forbedre sundhed og trivsel og nedsætte symptomer på stress, angst, depression og smerter. Mindfulnessbaseret kognitiv terapi (MBKT), som bygger på MBSR-programmet, har vist sig at forebygge depression på niveau med antidepressiv medicin.

Derfor anvendes MBSR og MBKT i andre lande til effektiv stressreduktion, effektiv forebyggelse af depression og som komplementerende behandling af kroniske sygdomme.

MBSR og MBKT er andet og mere end behandling. Det er relativt billige gruppebaserede programmer, der tilbyder vigtige færdigheder, når det kommer til mental sundhed.

Nemlig fælleskab og redskaber, som den enkelte kan bruge til selv at styrke sin mentale sundhed og forebygge depression – også på lang sigt.

Da undervisningen foregår i grupper, er interventionerne billige. Der er således ikke noget økonomisk argument for, af MBSR og MBKT ikke systematisk er en del af det offentlige offentlige sundhedsvæsen.

Min egen forskning og forskning fra Oxford Universitet bekræfter, at interventionerne er omkostningseffektive.  

Læs også

Lad os hjælpe, når vi kan
Verdens fineste medicinske tidsskrifter anbefaler under coronakrisen effektiv stressreduktion og onlinefælleskaber.

Det er ikke lykkes os at skaffe penge til at hjælpe unge, så vi har valgt at gøre det gratis til unge med ensomhed, stress, angst, depression eller kronisk sygdom. Interessen har været overvældende, og vi har oprettet en venteliste, der vokser dag for dag.

Samtidig har jeg undervist i gratis gå-til-mindfulness hver torsdag live online for alle danskere – flere end 13.000 har deltaget. Og i denne uge har vi lanceret en mental corona-hjælpepakke for at række ud til danskerne med hjælp og støtte.

Men der er mere på spil. For hvis vi skal ændre kultur fra, at flere og flere udvikler stress, angst, depression og smerter, har vi brug for have en national strategi, der giver mulighed for at træne mental sundhed, håndtere stress og bidrage til fælleskabet.

Dansk Center for Mindfulness er klar til at arbejde med ministerier, styrelser, regioner, kommuner, interesseorganisationerne og private virksomheder i hele landet for at sikre, at vi får sat turbo på en mental genopretningsplan efter coronakrisen.

Kina og England anbefaler mindfulness som en hjælp til borgerne under coronakrisen. Det bør Danmark også gøre.

Dokumentation

Dansk Center for Mindfulness' fem forslag til en strategi for at styrke danskernes mentale sundhed og forebygge depression

1) Danske unge skal i bedre mental form og have redskaber og fælleskab:

 • Unge, der føler sig pressede, skal tilbydes (online) MBSR
 • Unge med ensomhed, stress, angst eller kronisk sygdom skal tilbydes (live-online) MBSR
 • Unge med let til moderat depression og unge, der har haft depression, skal tilbydes (live-online) MBKT.

2) Voksne danskere skal i bedre mental form:

 • Voksne skal vide, at mental sundhed kan trænes helt i lighed med fysisk sundhed
 • Træning af mental sundhed med MBSR styrker trivsel og reducerer stress for raske
 • Voksne skal have adgang til undervisning og øvelser, der hjælper til at slappe af, falde i søvn, finde energi i kroppen og klarhed i sindet.

3) Vi skal forebygge og behandle uden medicin:

 • MBKT forebygger og behandler depression
 • MBSR reducerer stress for borgere, der er sygemeldt med stress
 • MBSR reducerer stress for patienter med kroniske sygdomme
 • MBSR hjælper danske militærveteraner.

4) Vi skal forebygge, at vores sundhedspersonale og pårørende bliver udbrændte:

 • MBSR hjælper sundhedspersonale
 • Compassion-træning hjælper pårørende
 • Sundhedspersonale og pårørende skal have let adgang til undervisning og træning i mindfulness og compassion.

5) Ledere skal styrke deres robusthed og evne til at træffe gode beslutninger, som styrker erhvervslivets generelle sundhed, reducerer stress blandt ledere og medarbejdere og sikrer øget bæredygtighed:

 • MBSR kan forbedre lederes søvn, livskvalitet, humør, samarbejdsevne og lydhørhed
 • Ledernes sundhed og trivsel har stor effekt på andres trivsel. MBSR nedsætter ledernes stress
 • Organisationer skal ledes med mindfulness, og der skal fokus på de strukturer, der skaber stress og mistrivsel i vores arbejdsliv
 • Vi er forbundet til naturen og hinanden i et tæt forhold. Bæredygtige beslutninger, der styrker grøn omstilling af samfundet, er helt vitale for vores alles fremtid. Når vi lytter til os selv og styrker vores robusthed, fokus og glæde, kommer vi naturligt i kontakt med relationer til andre mennesker og naturen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00