Chefforhandler afviser store ændringer for offentligt ansatte: Få vil blive tvunget på ferie

CORONA: Forhandlingerne om offentligt ansattes vilkår under coronakrisen er i fuld gang, lyder det fra FOA-formand Mona Striib. Hun forventer, at få bliver tvunget til at afgive ferie eller afspadsering.

FOA-formand Mona Striib forhandler på vegne af offentligt ansatte i kommuner og regioner.
FOA-formand Mona Striib forhandler på vegne af offentligt ansatte i kommuner og regioner.Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Nogle offentligt ansatte skal forvente at blive tvunget til at bruge ferie eller afspadsering under coronakrisen. Men det vil ikke gælde særlig mange.

Det er meldingen fra FOA-formand Mona Striib, der er chefforhandler på vegne af offentligt ansatte i regioner og kommuner i de nuværende trepartsdrøftelser om nye vilkår under coronakrisen.

Hun forventer således, at nogle hjemsendte medarbejdere under coronakrisen vil skulle bruge ferie eller afspadsering, som de ikke havde planlagt.

”Det vil være resultatet af de forhandlinger, vi er i gang med. Men det vil være et fåtal,” siger Mona Striib.

På det offentlige område er langt de fleste i arbejde og kan derfor ikke holde ferie.

Mona Striib
Formand, FOA

Hvor mange, hun forventer, der må afgive ferie eller afspadsering, vil hun dog ikke ud med lige nu:

”Det kan jeg ikke sige noget om lige nu,” siger hun.

Vil kopiere aftale for det private
Meldingen kommer efter, at statsminister Mette Frederiksen mandag varslede ændringer af vilkårene for offentligt ansatte, der ikke har mulighed for at hjemmefra, eller som kan flyttes til andre funktioner.

Her lagde statsministeren op til at kopiere aftalen fra det private arbejdsmarked, hvor virksomhederne kan få dækket en del af lønomkostningerne, hvis de undlader at fyre folk. Til gengæld skal de hjemsendte ansatte afgive fem feriedage. 

”Vi er i dialog med de offentlige organisationers forbund om de vilkår. Vi skal lade os inspirere af den gode trepartsaftale, der er blevet indgået mellem staten og parterne på det private arbejdsmarked. Her har vi tydeligt sagt til virksomhederne, at de skal holde igen med fyresedlerne og i stedet sende folk hjem,” sagde Mette Frederiksen.

I fuld gang
Siden er der for alvor kommet skub i forhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter på det offentlige område. Mona Striib beretter således om heftig aktivitet i forhandlingslokalerne i disse dage.

”Vi er i fuld gang med at forhandle på både statens, kommunernes og regionernes område. Og vi indgår positivt i forhandlingerne,” siger Mona Striib.

Set fra hendes stol, er der dog ikke sådan lige til at kopiere aftalen fra det private område, som statsministeren lagde op til.

”Vi står i en situation, der er noget ulig det private område. For på det offentlige område er langt de fleste i arbejde og kan derfor ikke holde ferie. Hænderne er simpelthen nødvendige,” siger Mona Striib og fortsætter:

”Vi er også så tæt på ferieårets udløb, at der for langt de fleste er tilrettelagt afvikling af ferie. Særlig i forbindelse med påsken. Og man skal jo have fem feriedage for at kunne bruge dem."

Mona Striib kan ikke umiddelbart svare på, hvor langt parterne er fra en aftale.

”Når vi både skal forhandle med stat, regioner og KL, så kan det i sig selv tage noget tid i forhold til koordinering med baglandet og alt muligt andet. Men jeg forventer da, at vi løser det,” siger Mona Striib.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mona Striib

Forbundsformand, FOA, formand, Forhandlingsfællesskabet
ufaglært

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024