Debat

Dansk Tandsundhed: Nytænk uddannelserne, så flere vælger yderområderne til  

Det er svært at skaffe tandlægedækning i landets mindre befolkede egne. Vi skal lade os inspirere af, hvad hospitaler i yderkanterne har gjort for at tiltrække nye studerende og nyuddannede læger, skriver Jens Mondrup. 

Tandklinikkerne skal forpligte sig til at tilbyde praktikforløb, så mange studerende under uddannelsesforløbet får konkret, klinisk erfaring, skriver Jens Mondrup. 
Tandklinikkerne skal forpligte sig til at tilbyde praktikforløb, så mange studerende under uddannelsesforløbet får konkret, klinisk erfaring, skriver Jens Mondrup. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som med det øvrige sundhedsområde, er de demografiske ændringer også den altoverskyggende udfordring på det tandfaglige område.

Hvis vi skal afbøde konsekvenserne og undgå for stor ulighed i tandsundheden, haster det derfor med at få skabt en langsigtet og varig løsning for voksentandplejen i hele Danmark.

De demografiske ændringer ses ikke blot med det stigende antal af ældre, men gør sig også gældende i forhold til at opretholde behandlerkapaciteten i yderområderne.

Alene i 2030 forventes hele 11 kommuner at have rundet mere end 100.000 indbyggere. Da mange af de kommuner, der oplever den største befolkningstilvækst, i forvejen er studiebyer, må det forventes, at det i forvejen faldende antal af tandlæger og tandplejere vil blive i de større byer og kommuner, mens dækningen vil blive dårligere i yderområderne.

Svært at skaffe tandbehandlere i yderområderne

Allerede nu ser vi hos Dansk Tandsundheds medlemsvirksomheder, at det generelt er vanskeligt at skaffe tandlæger og tandplejere.

Det risikerer at gå hårdt ud over de udsatte borgere i yderområderne, som vil opleve dårligere behandlingsmuligheder

Jens Mondrup
Formand, Dansk Tandsundhed

Udfordringen er dog særligt stor i yderkanterne, og det risikerer at gå hårdt ud over de udsatte borgere i yderområderne, som vil opleve dårligere behandlingsmuligheder.

Samtidig er udsatte borgere en gruppe, som det typisk, ofte af økonomiske årsager, er svært at få ind i den forebyggende behandling.

Vi risikerer altså, at en gruppe mennesker, der i forvejen kun er en del af den forebyggende behandling i begrænset omfang, risikerer dårligere tandlægedækning. Det vil selvsagt have store konsekvenser for folkesundheden på den lange bane.

Nytænk uddannelsen med inspiration fra ”Cold Hawaii”

Fra Dansk Tandsundheds side er vi helt bevidste om, at der er stor forskel på, om man læser til læge eller tandlæge. Men når vi netop taler tandlægedækning i yderkanterne, så kan vi med fordel lade os inspirere af, hvordan hospitaler i yderkanterne har gjort en stor indsats for at tiltrække nye studerende.

Det har vi blandet andet set på Thisted Sygehus, hvor et ambitiøst fagligt miljø kombineret med blandt andet surferområdet ”Cold Hawaii” i Klitmøller har været stærkt medvirkende til at gøre hospitalet attraktivt for både studerende og færdiguddannede læger.

Det skal vi lade os inspirere af, og fra Dansk Tandsundheds bidrager vi gerne med konkrete løsninger, hvor vi, i samarbejde med lokalområderne, kan skabe flere større klinikker i yderkanterne, med stærke faglige fællesskaber, som er interessante for nyuddannede tandlæger og tandplejere.

Vi bør nytænke tandlæge- og tandplejerstudierne med praktikforløb, så de studerende får bedre mulighed for at prøve kræfter med den kliniske del af uddannelsen ude på klinikkerne

Jens Mondrup
Formand, Dansk Tandsundhed

Her bør vi nytænke tandlæge- og tandplejerstudierne med praktikforløb, så de studerende får bedre mulighed for at prøve kræfter med den kliniske del af uddannelsen ude på klinikkerne. Og her vil de store lokale klinikker i yderkanterne også kunne få en nøglerolle.

En konkret model kunne være, at klinikkerne forpligter sig til at tilbyde praktikforløb til et betydeligt antal studerende, så de under uddannelsesforløbet får konkret, klinisk erfaring.

Ligeledes skal det være muligt for de studerende at assistere ved flere opgaver. Det kunne eksempelvis være ved, at tandplejerstuderende får lov at prøve kræfter med mindre opgaver i den forebyggende behandling, som netop bliver et absolut nøglepunkt i at afbøde de sundhedsmæssige konsekvenser ved de demografiske ændringer.

Brug for markante ændringer

Det vil selvfølgelig kræve ret markante ændringer, hvis tandlæge- og tandplejerstudierne skal rumme en helt ny praktikmodel. Men tiden kalder netop på markante ændringer. I for mange år har vi set til, at antallet af tandlæger og tandplejere er blevet lavere og lavere, mens behandlingsbehovene gradvist er steget.

Derfor skal vi turde tænke alternativt. Fra virksomhedernes side er vi klar til at satse endnu mere på store klinikker med stærke faglige miljøer i yderområderne.

Så håber vi bare, at politikerne vil lave de nødvendige rammer, så vi også kan få fyldt dem op med dygtige tandlæger og tandplejere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00