Debat

Danske Børnelæger: Mennesker med svær overvægt lades i stikken af sundhedsvæsenet

En evidensbaseret, tilgængelig og værdig håndtering af svær overvægt er en af de primære løsninger på det, WHO kalder en af de største trusler mod folkesundheden i det 21. århundrede, skriver Danske Børnelæger. 

Vi ser gerne en udvikling, hvor sundhedsvæsenet og det danske samfund tager ansvar for den enorme sundhedsudfordring, som svær overvægt er for næsten en million danskere, skriver Danske Børnelæger. 
Vi ser gerne en udvikling, hvor sundhedsvæsenet og det danske samfund tager ansvar for den enorme sundhedsudfordring, som svær overvægt er for næsten en million danskere, skriver Danske Børnelæger. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mennesker der lever med svær overvægt, og ønsker hjælp til at håndtere deres overvægt, bliver ladt i stikken af det danske sundhedsvæsen.

Fakta

Indlægget er skrevet af:

  • Cilius Esmann Fonvig
  • Maria Martens Fraulund
  • Rebecca Vinding
  • Julie Tonsgaard Kloppenborg
  • Jens Otto Broby Madsen
  • Birgitte Højgaard Roikjer
  • Jens-Christian Holm

For at kunne forebygge, diagnosticere og behandle svær overvægt og dets alvorlige følgesygdomme, bør svær overvægt respekteres og behandles på lige fod med andre alvorlige kroniske sygdomme.

Overvægt er årsagsudløser

Ikke-smitsomme sygdomme såsom hjerte-kar-sygdomme, diabetes, kroniske luftvejssygdomme, psykiske lidelser, neurologiske lidelser og kræft er ansvarlige for 80 procent af sygdomsbyrden i EU-landene. De er førende årsager til tidlige dødsfald, der kunne have været undgået. Overvægt er årsagsudløser i mange af disse sygdomsforløb.

Eksempelvis er overvægt årsag til ni procent af al sygelighed og dødelighed relateret til kræft, 35 procent af al sygelighed og dødelighed relateret til hjerte-kar-sygdomme og 85 procent af al sygelighed og dødelighed relateret til type 2 diabetes.

I Danmark er svær overvægt endnu ikke anerkendt som en sygdom

Udvalget vedrørende overvægt i Dansk Pædiatrisk Selskab
Se afsendere i indlæggets faktaboks

De menneskelige og økonomiske omkostninger forbundet med svær overvægt og dets følgesygdomme er høje og forventes at stige, specielt i lyset af at befolkningen bliver ældre.

EU-landene vil i gennemsnit bruge 8,4 procent af deres BNP på overvægt og relaterede sygdomme i perioden 2020-2050. Danmark har allerede nu omkostninger på over ti milliarder kroner årligt set som både direkte og indirekte omkostninger forbundet med svær overvægt.

Herudover rammes mennesker, der lever med svær overvægt oftere og hårdere af andre sygdomme, som det eksempelvis er set gennem covid-19 pandemien, hvor mennesker med overvægt bliver mere syge. 

Svær overvægt er en alvorlig, kronisk og kompleks sygdom

Både WHO (1948), Europa-Kommissionen (2021) og den nye internationale sygdomsklassifikation ”ICD-11” (2022) understreger, at svær overvægt er en alvorlig, kronisk og kompleks sygdom. 

I Danmark er svær overvægt endnu ikke anerkendt som en sygdom. Det betyder, at over 900.000 danskere med svær overvægt er overladt til sig selv, hvad angår deres udfordringer med overvægt og dets 230 kendte komplikationer. 

Desværre er behandlingsmulighederne i Danmark stærkt begrænsede, både for børn og for voksne. Der er heller ingen standardiserede krav til behandlerens kompetencer eller uddannelsesniveau.

Behov for individuel behandling

Grundet svær overvægts kompleksitet, alvorlighed og kroniske karakter, kræver behandlingen en struktureret indsats af kompetente behandlere, hvor læger og andre behandlere er vigtige aktører. Som ved andre kroniske sygdomme må effekten af behandlingen forventes at variere betydeligt.

Der er forskelle i vores opvækst, genetik og hvor meget man er ramt af overvægt og dets følgesygdomme. Desuden er der betydelige psykosociale forhold, som indvirker på at forskellige mennesker reagerer forskelligt på en given behandling.

En respekt for at mennesker ikke er overvægt, men kan have overvægt. Ligesom man kan have diabetes eller astma.

Udvalget vedrørende overvægt i Dansk Pædiatrisk Selskab
Se afsendere i indlæggets faktaboks

Varigheden og sværhedsgraden af overvægt har betydning for udviklingen af komplikationer. Derfor bør diagnostik og behandling igangsættes tidligt, for at reducere sygdomsbyrden af overvægt og udviklingen af dens komplikationer.

Behandlingstiltag bør individualiseres, så varighed, intensitet og behov imødekommer patienternes specifikke behov og udfordringer.

En ordentlig og værdig håndtering af svær overvægt kræver udvikling og formidling af effektive nationale tværfaglige retningslinjer og relevant uddannelse af sundhedspersonale. Det er helt analogt med indsatsen for andre alvorlige kroniske sygdomme.

I tråd hermed bør der anvendes et respektfuldt sprog (eksempelvis "personer med overvægt" frem for "overvægtige personer"), der ikke definerer individer ud fra deres sygdom. Altså en respekt for at mennesker ikke er overvægt, men kan have overvægt. Ligesom man kan have diabetes eller astma.

Sundhedsvæsenet og det danske samfund skal tage ansvar

En manglende alvorstagen af svær overvægt som en kronisk sygdom kan fastholde mennesker med overvægt i lidelse, stigmatisering og diskrimination grundet manglende forståelse og anerkendelse af de veldokumenterede og alvorlige årsager og helbredspåvirkninger.

Således forventes det at anerkendelse af svær overvægt som en sygdom vil være med til at stille krav om implementering af en organiseret uddannelse og behandling som en del af det danske sundhedsvæsen, så man kommer til at respektere mennesker, der lever med overvægt, ligesom man gør med mennesker med andre alvorlige sygdomme.

Tirsdag 22. marts 2022 har vi, som børnelæger med særlig interesse for og viden om overvægt, inviteret repræsentanter fra alle lægefaglige specialer for at formidle en fælles lægefaglig forståelse af svær overvægt.

Vi ser gerne en udvikling, hvor sundhedsvæsenet og det danske samfund tager ansvar for den enorme sundhedsudfordring, som svær overvægt er for næsten en million danskere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00