Debat

Dekan om lægemangel: Vi har i mange år taget livtag med den regionale udfordring

Lægemanglen vækker bekymring. Men vi kan se, at dialog og involvering af de studerende virker. Vi skal gå videre af den vej, der bygger på samarbejde, skriver Ulla Wewer.

Hvis de studerende blot har et velinformeret beslutningsgrundlag, giver det håb for, at alle kan få nemmere adgang til en praktiserende læge, skriver Ulla Wewer. 
Hvis de studerende blot har et velinformeret beslutningsgrundlag, giver det håb for, at alle kan få nemmere adgang til en praktiserende læge, skriver Ulla Wewer. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Ulla Margrethe Wewer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Jeg vil anvende mine kundskaber med flid og omhu til samfundets og mine medmenneskers gavn".

Med de ord aflagde 224 medicinske kandidater fra Københavns Universitet i slutningen af januar Lægeløftet. Digitalt på grund af de nuværende restriktioner.

Og digital er et godt billede på fremtiden for morgendagens læge. Et endnu mere digitaliseret sundhedsvæsen med de alment praktiserende læger i fronten. Efterspurgt i hele landet – og lige nu en mangelvare.

Lægemangel er ikke kun en by i Jylland
Selvom Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i slutningen af sidste år kom frem til, at lægemanglen "bliver mindre udtalt end tidligere frygtet", så viste deres analyse også, at der er grund til bekymring.

For trods forventet ansættelse af flere læger i almen praksis og en lavere befolkningstilvækst vil der stadig vil være behov for flere praktiserende læger de kommende år.

Geografisk forventer PLO lægemangel i store dele af landet, herunder både Region Hovedstaden og Region Sjælland. Odsherred, Vestsjælland, Lolland-Falster og Møn er særligt udfordrede, men på grund af befolkningstilvæksten er lægemangel også et udtalt problem i både Frederiksberg og Københavns Kommune.

Lægemanglen er altså også en stor udfordring øst for Storebælt. Noget, som Københavns Universitet selvfølgelig ved og aktivt hjælper med at løse.

Et helt særligt samarbejde med regionerne
Et konkret svar på udfordringerne med lægemangel er oprettelsen af ekstra studiepladser på medicinstudierne på de danske universiteter.

For Københavns Universitet betyder det et optag af cirka 600 nye lægestuderende i stedet for 500 på en årgang. Det kan mærkes på studiet, og det vil kunne mærkes i samfundet, når de store årgange bliver en del af hverdagen i sundhedsvæsenet.

Næste udfordring bliver så at få tilstrækkeligt mange til at søge videre mod en speciallægeuddannelse i almen medicin i det håb, at de siden vil tage udfordringen op og drive lægepraksis i de områder i Danmark, hvor der er mangel.

Det lyder måske ikke som forsidestof, men vores erfaring viser, at det virker. Vi skal skabe et overblik og et fornuftigt beslutningsgrundlag for de unge studerende

Ulla Wewer
Dekan, Sundhedsfagligt Fakultet, Københavns Universitet

Det sker naturligvis ikke af sig selv. Vi bruger derfor mange kræfter på at øge interessen blandt de studerende og har i mange år taget livtag med den regionale udfordring.

I samarbejde med de studerende og Region Sjælland har vi udviklet et særligt uddannelsesspor, hvor et hold medicinstuderende lige nu får hele deres kandidatuddannelse og efterfølgende kliniske basisuddannelse på sygehusene i Køge/Roskilde, Nykøbing-Falster, Ringsted, Holbæk, Slagelse, Vordingborg og Næstved.

Det var klart et sats. Der krævede en stor indsats helt fra idéstadiet, over den politiske godkendelse til den efterfølgende etablering af selve uddannelsessporet.

Et sats, fordi vi ikke med sikkerhed vidste, om de studerende ville vælge det. Men det ligner en kæmpe succes. De studerende har fundet tilbuddet om et sammenhængende forløb, nær tilknytning til klinikken, et særligt studiemiljø og en god start på karrieren tiltrækkende – og de vælger det aktivt til.

De første kandidater er allerede dimitteret, og der er flere på vej. Sammen med Region Sjælland sigter vi mod at skabe 100 særlige uddannelsespladser om året.

Eksemplet viser, hvordan vi sammen med de studerende og regionerne forsøger at gøre opmærksom på de mange muligheder, der er for deres studietid, videre karriere og arbejdsliv – både fagligt og geografisk.

Vi skal give de unge mulighederne
Initiativet sammen med Region Sjælland kan selvfølgelig ikke stå alene, men jeg synes, at interessen og den store søgning til Københavns Universitets uddannelsespladser uden for Hovedstaden er lovende.

Vi har formået at skabe store forandringer gennem dialog og samarbejde – med et vedholdende fokus på kvaliteten af den uddannelse, som vi tilbyder.

Og de tilbagemeldinger, som vi får, viser, at de studerende er meget tilfredse. I en artikel fra november 2020 skildrer dengang medicinstuderende Lisa Schrader tiden i Holbæk som noget ganske særligt.

Hun fremhæver blandt andet tæt vejledning og stærkt kollegaskab som virkelig vigtigt. Det suppleres af Line Wingsteds oplevelse fra juni 2020, der sætter spot på, at stor medbestemmelse på undervisning og uddannelse i Region Sjælland-sporet er et kæmpe plus. Selvfølgelig et par enkelte nedslag, men det er dét overordnede billede, som vi ser.

Læs også

Lyder ikke som forsidestof
Mit budskab er, at vi skal gå videre af en vej, som bygger på samarbejde, viden og udviklingen af muligheder.

Det lyder måske ikke som forsidestof, men vores erfaring viser, at det virker. Vi skal skabe et overblik og et fornuftigt beslutningsgrundlag for de unge studerende. De skal være involveret og vide, hvad de går ind i, hvad de kan forvente, og hvad det kan åbne for af nye muligheder.

På Københavns Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet ser vi frem til det fortsatte samarbejde om at løse udfordringerne med lægemangel nationalt og lokalt.

Vi har lært meget af det nære samarbejde med regionerne og dialogen med de studerende. Og der er masser af gå-på-mod blandt alle parter.

Det lover godt for indsatsen for at sikre alle borgere adgang til en alment praktiserende læge i det nære sundhedsvæsen; også dem, der bor i Kalundborg og, ja, København.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00