Debat

Dekaner: Forskningsmidler betaler tandlægeuddannelse

DEBAT: Manglende finansiering og ministeriel forståelse for høje uddannelsesomkostninger tvinger AU og KU til at bruge forskningsbevillinger til at uddanne nye tandlæger, skriver sundhedsdekanerne Allan Flyvbjerg og Ulla Wewer.

Allan Flybjerg og Ulla Wewer opfordrer forskningsministeren til at overveje alternative løsninger, der tager højde for de netop høje omkostninger ved uddannelsen af tandlæger.
Allan Flybjerg og Ulla Wewer opfordrer forskningsministeren til at overveje alternative løsninger, der tager højde for de netop høje omkostninger ved uddannelsen af tandlæger.
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Allan Flyvbjerg og Ulla Wewer
Sundhedsdekaner på Aarhus Universitet og Københavns Universitet

Læge- og tandlægeuddannelserne har mere til fælles end de hvide kitler og den svimlende høje adgangskvotient.

Begge uddannelser byder på et krævende teoretisk pensum og så den altafgørende og vigtige kliniske træning, hvor de kommende kandidater konkret får fingrene i - og afprøvet - det, de skal arbejde med fremover.

Manglende offentlige tandlægehospitaler
Det er en velgennemarbejdet uddannelsesmodel til nytte for de studerende og ikke mindst til gavn for borgerne, som senere kommer i behandling hos de færdiguddannede kandidater.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send et indlæg til [email protected]

Har man været patient på et offentligt sygehus, er sandsynligheden for at være tilset af lægestuderende da også ganske stor. Det ser anderledes ud for tandlægernes klinikforløb. Da der ikke findes offentlige tandlægehospitaler, driver universitetet sine egne odontologiske hospitaler.

Det sker for at sikre, at de tandlægestuderende får lært og trænet færdigheder - for eksempel i at kunne diagnosticere og behandle mund- og tandsygdomme. I sagens natur helt forventelige kompetencer hos en tandlæge. Også hos den helt nyuddannede.

Mens en nyuddannet læge ved tvivlstilfælde kan ty til bagvagten, den særligt erfarne kollega, står en nyuddannet tandlæge ofte alene med patienten på klinikken.

Allan Flyvbjerg og Ulla Wewer
Sundhedsdekaner på Aarhus og Københavns Universitet

Ingen bagvagt til tandlægen
Det stiller særlige krav til universitetets tandlægeuddannelse og -hospital. For mens en nyuddannet læge ved tvivlstilfælde kan ty til bagvagten, den særligt erfarne kollega, står en nyuddannet tandlæge ofte alene med patienten på klinikken. 

Det bliver der taget højde for under uddannelsen af tandlægerne. Øvefaciliteterne på tandlægehospitalet er fuldt udstyrede, og undervisningen i klinikken sker under supervision af kliniske undervisere. Problemet er imidlertid, at det er dyrt at drive et hospital.

Som driftsherrer står universitetet for alt fra rensning af spildevand fra klinikstolene, over udfasning af sølvamalgam til efteruddannelse af de kliniske undervisere. Tidligere blev universitetet tildelt en særligt øremærket ’klinikbevilling’ til hospitalsdriften, men den er slet ikke fulgt med tiden. Konsekvensen er, at universitetet bruger stadig større del af sin forskningsbevilling til at drive hospital for.

En helt uholdbar løsning, som sender tandlægeforskningens konkurrenceevne ud i en dødsspiral, særligt når det i forvejen er meget vanskeligt for de odontologiske forskere at skaffe eksterne bevillinger.

Usynlig kamp for overlevelse
Det er almen viden, at driften ved landets sygehuse er under et hårdt og vedvarende pres, om end med stærk politisk og offentligt bevågenhed.

Til sammenligning er driften af landets to tandlægehospitaler en ensom kamp for overlevelse og uden tilskuere. Vi har igen opfordret forskningsministeren til at overveje en løsning i form af et såkaldt ’kliniktaxameter’, der tager højde for de høje omkostninger ved uddannelsen af tandlæger.

I England og Norge bliver tandlægeuddannelsen finansieret på denne måde. Vi mener, at det er en både rimelig og fair model.

Spørgsmålet er, om vi i Danmark fortsat skal uddanne tandlæger af høj kvalitet? Og om vi skal acceptere, at vores internationalt anerkendte odontologiske forskningskvalitet bliver udhulet?

Det er op til politikerne at give et svar!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan Flyvbjerg

Bestyrelsesmedlem, Bagger-Sørensen Fonden, bestyrelsesformand, Danish Diabetes Academy
cand.med. (Aarhus Uni. 1986), dr.med. (Aarhus Uni. 1993)

Ulla Margrethe Wewer

Professor, fhv. dekan, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, adjungeret professor, Ilisimatusarfik/Grønlands Universitet
cand.med. (Københavns Uni. 1980), dr.med. (Københavns Uni. 1985)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024