Hospitalschefer melder om massivt pres: Det er værre end under corona

Også denne vinter er der rygende travlt på landets akutafdelinger, hvor patienterne er mange og de ansatte få. Tre hospitalchefter melder om massivt pres. Regeringen har netop indledt forhandlingerne om den akutplan, der skal lette presset i sundhedsvæsenet for en stund. 

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Der er maksimalt pres på de danske sygehuse.

For selvom coronakrisen er afblæst, mærkes det ikke på landets akutafdelinger. Tværtimod.

Det er meldingen fra tre hospitalschefer på tværs af landet.

”I øjeblikket er vi mere udfordret, end vi på noget tidspunkt var under coronakrisen.” lyder det fra Peder Fabricius, der er lægefaglig vicedirektør på Nykøbing Falsters Sygehus.

”Nu har vi covid, influenza og RS-virus oveni hinanden. Og samtidig er alle patientrettighederne tilbage igen. Det forventes, at vi er oppe i fart og afvikler puklerne,” fortsætter han.

Men der er ikke hænder nok til at imødekomme forventningerne:

”Vi har ikke nok personale. Og det personale, vi har, arbejder i udtalt grad over. Vi tilbyder dem frivilligt ekstra arbejde til en øget hyre,” siger han.

Sådan ser det også ud på Randers Sygehus, ifølge hospitalsdirektør Jonas Dahl: 

Det har været en kontinuerlig udfordring nu i snart tre år. Og det sætter sig sine spor i en organisation

Jonas Dahl
Hospitalsdirektør, Regionshospitalet Randers

”Vi nok mere pressede nu end under coronakrisen, fordi det har været en kontinuerlig udfordring nu i snart tre år. Og det sætter sig sine spor i en organisation.”

Også i Randers er det i høj grad akutområdet, hvor presset er størst. De mange infektionssygdomme kræver mange isolationspladser. Og meget personale.

”Det er en høj og hyppig vagtbelastning, vi må bede vores medarbejdere om - både læger og sygeplejersker,” siger han.

Længere nordpå mener Søren Hjortshøj, der er lægefaglig direktør på Regionshospitalet Nordjylland, at presset på sin vis er større nu end i coronatiden – i hvert fald end i den første del epidemien.

”Det er klart, at lige i begyndelsen af covid-epidemien var der jo meget stilstand i samfundet, og man var ikke i så meget kontakt med hinanden. Så der var der færre indlæggelser. Men siden efteråret 2020 og 2021, har der godt nok været pres på medicinske patienter,” siger han.

Fredag indledte regeringen forhandlingerne med Danske Regioner om en ny akutplan, der på den korte bane skal lette presset på sundhedsvæsenet. 

Og det bliver der brug for. I sidste uge udkom nemlig Sundhedsministeriet med deres eftersyn af sundhedsvæsenet, der viser, at man sidste år ikke engang er kommet i gang med at få gjort behandlingsefterslæbet fra coronatiden mindre. 

Regeringens akutplan for sundhedspersonalet

Regeringen vil:

  • give midler til merarbejde, løntillæg og særlige midlertidige indsatser på sygehusene. Midlerne kan målrettes honorering af ekstravagter eller midlertidige ekstratillæg, f.eks. belønning for at gå op i tid. Den konkrete udmøntning aftales med Danske Regioner, ligesom regeringen ønsker at drøfte en styrket uddannelsesplanlægning i forhold til specialsygeplejersker.*

  • sikre bedre brug af specialiseret personale og ekstra arbejdskraft. Regeringen vil gå i dialog med Danske Regioner om en styrket regional prioritering af personale, som kan aflaste det sundhedsfaglige personale, ved en større brug af andre personalegrupper, f.eks. sekretærer.

  • afskaffe modregningen i efterløn i 2023 og 2024 for medarbejdere i sundhedsvæsenet. Ligesom der også er brug for, at flere studerende får mulighed for at give en ekstra hånd med

  • at flere skal tage del i vagter og patientnært arbejde. Regeringen ønsker at sprede vagtbelastningen ud på flere medarbejdere, og at ansatte uden patientkontakt også skal bidrage i det patientnære arbejde.

  • en hurtigere autorisation af udenlandsk arbejdskraft. Regeringen vil afsætte yderligere midler i 2023 og 2024 til at nedbringe sagspuklen for ansøgninger fra sundhedspersonale fra tredjelande. Desuden aftales øget brug af evalueringsansættelser med Danske Regioner.

Kilde: "Ansvar for Danmark"

Kronisk tilstand slider på motivation

Under coronakrisen appellerede statsminister Mette Frederiksen (S) flere gange til landets sundhedspersonale om at yde en ekstra indsats - på pressemøder i bedste sendetid.

Men hvis statsministeren dengang efterlod det indtryk, at situationen kun var midlertidig, er mange i dag blevet klogere.

Ifølge både Jonas Dahl og Peder Fabricius er der særligt én forskel på denne vinter og så til tiden med de mange coronapressemøder.

Nu taler man ikke blot om en midlertidig spidsbelastning, indtil epidemien er drevet over. Og det ændrer noget ved motivationen hos de ansatte.

”Man kan godt være presset, og man kan godt også lige stramme sig an i en periode. Men man kan ikke gøre det år efter år,” siger Jonas Dahl. 

”Det er de akutte medicinske afdelinger, der har været under pres i en meget lang periode. Det er det kontinuerlige i det, der begynder at skabe en træthed, som er usundt for en organisation,” siger han. 

Det er ved at gå op for mange, at der ikke er nogen udsigt til, at det bliver bedre lige foreløbig

Peder Fabricius
Lægefaglig vicedirektør, Nykøbing Falster Sygehus

I Nykøbing Falster oplever Peder Fabricius det samme:

”Der har sneget sig en mathed ind i systemet. For to år siden tænkte vi, at nu skal vi bare lige igennem corona, og så bliver det bedre. Men det er ved at gå op for mange, at der ikke er nogen udsigt til, at det bliver bedre lige foreløbig,” siger han.

”Det tror jeg har fået nogen til at kaste håndklædet i ringen og gå tidligere på pension, eller forlader faget. Desværre også nogle af de nyuddannede, som kommer ud og oplever en virkelighed, som de melder pas på og derfor finder på noget andet.”

I Nykøbing Falster betyder det, at man er dybt afhængige er vikarer. Og det er ikke holdbart:

"Selvom det er rigtig godt, at vi kan få vikarer, lægger de jo ikke deres sjæl i arbejdet på samme måde som det faste personale."

”Der kommer nogle udefra, som ikke leverer lige så godt, men får en bedre hyre. Det er jo ikke særlig motiverende,” siger Peder Fabricius.

Vagtplan afhængig af akutplan

Regeringen har i deres grundlag allerede i store træk beskrevet, hvad deres akutplan skal indeholde. Den vil man blandt andet give penge til ”merarbejde, løntillæg og særlige midlertidige indsatser på sygehusene."

Og det er netop bedre muligheder for at tilbyde sygeplejerskerne mere gunstige vilkår for at arbejde mere og på skæve tidspunkter, som hospitalscheferne efterspørger: 

Læs også

”Jeg tror, man har brug for at lave nogle incitamentsstrukturer, så det bliver fordelagtigt at være fastansat på fuld tid, og overvejende i akutafdelinger og medicinske sengeafsnit,” mener Peder Fabricius.

Det samme siger Jonas Dahl:

”Jeg så gerne, at vi anerkendte genen ved at arbejde aften og nat, og vi gav nogle særlige tillæg til dem, der gør det. Få de erfarne sygeplejersker til at tage nogle ekstra aften- og nattevagter. Det tror jeg på den korte bane, kunne være en af de håndtag, der kunne give noget." 

Vi er nogle gange lidt hæmmet af, at vores evne til at flytte på personalet ikke er så stor, hvis der opstår en spidsbelastning

Søren Hjortshøj
Lægefaglig direktør, Regionshospitalet Nordjylland

”Vi er nødt til at se på incitamentsstrukturen bag at komme op i fuld tid.  Vi har for mange deltidsansatte i sundhedsfagene, og det er så på den lidt længere bane. Men der er nok også noget i den politiske værktøjskasse, man er nødt til at kigge på," mener han.

I Nordjylland nævner Søren Hjortshøj muligheden for nemmere at kunne flytte personale derhen, hvor aktiviteten er høj:

”Vi er nogle gange lidt hæmmet af, at vores evne til at flytte på personalet ikke er så stor, hvis der opstår en spidsbelastning. Og det er selvfølgelig nogle ting, vi savner i forhold til at kunne udnytte overenskomsten fuldt ud.  Det skal vi jo gøre i dialog med de faglige organisationer. Der er jeg usikker på, hvad man kan byde ind med rent politiske,” siger den lægefaglige direktør fra Nordjylland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Fabricius

Lægefaglig vicedirektør, Nykøbing F. Sygehus
cand.med (Københavns Uni. 2000)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

Søren Pihlkjær Hjortshøj

Lægefaglig direktør, Regionshospital Nordjylland
sprogofficer i russisk (HSPS 1990), cand.med. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. (Aarhus Uni. 2009)

0:000:00