DF i tæt samarbejde med sodavandslobby

BAGGRUND: Dansk Folkeparti afviser, at danskernes sundhed vil lide under nedsættelsen af sodavandsafgiften. I stedet fremhæver partiet, at afgiften skal sænkes for at bekæmpe grænsehandel og den illegale sodavandsmafia.
Dansk Folkeparti mener ikke, at lavere pris på sodavand vil få folk til at drikke mere sodavand.
Dansk Folkeparti mener ikke, at lavere pris på sodavand vil få folk til at drikke mere sodavand.
Maria DalbyNiels Th. Dahl

I virkeligheden tror jeg ikke, det har så meget med sodavand og fedme at gøre. Jeg tror mere det handler om at lobbyister har det nemmest hos DF.

Arne Astrup
Professor
Det var bekæmpelsen af grænsehandlen og den illegale sodavandsmafia, der var den officielle begrundelse for nedsættelsen af sodavandsafgiften i finansloven.

Men nedsættelsen var også resultatet af et årelangt lobbyarbejde over for politikerne fra fabrikanterne og forhandlerne af sodavand, som har store økonomiske interesser på spil. Alt dette på bekostning af befolkningens sundhed, vurderer en lang række eksperter overfor Altinget.

Påvirkes af aktørerne
"Vi har haft møder med politikere i flere år - men især Thulesen Dahl (Dansk Folkepartis finansordfører, red.) har lovet os at få afgiften nedsat. Nu har han formået at gøre det," siger Torben Pedersen, der er landsformand for Nærbutikkernes Landsforening, som længe har været utilfredse med sodavandsafgiften.

Flere involverede parter fortæller samstemmende, at sodavandslobbyen er gået målrettet og særdeles professionelt efter indflydelse hos Dansk Folkeparti, både selv og med hjælp fra professionelle lobbyister. Sundhedseksperter anklager DF for at være i lommen på sodavandslobbyen og blæse på sundheden.

0:000:00