Debat

DOFT: Klinikbevillinger skal tilbage på Finansloven

REPLIK: Dekaners opråb om konsekvenserne af underfinanseringen af tandlægeuddannelsen er befriende, skriver de Offentlige Tandlægers Birgitte Sinddrup i en replik til Altinget. Et politisk problem, som kan løses ved at bringe klinikbevillinger tilbage på finansloven.

Birgitte Sindrup opfordrer politikerne til at genindføre klinikbevillingen på finansloven, så tandlægeuddannelsen kan genoprettets både kvalitativt og kvantitativt.<br><br>
Birgitte Sindrup opfordrer politikerne til at genindføre klinikbevillingen på finansloven, så tandlægeuddannelsen kan genoprettets både kvalitativt og kvantitativt.

Foto: pressefoto/doft.dk
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Sindrup
Formand for de Offentlige Tandlæger (DOFT)

Lad mig indledningsvis slå fast, at De Offentlige Tandlæger er enige i, at den er helt gal med finansieringen af tandlægeuddannelsen.

Det problem, som dekanerne i et indlæg på Altinget påpeger, har stået på, siden Uddannelses- og Forskningsministeriet sørgede for at fjerne den øremærkede finanslovsbevilling til driften af de odontologiske institutters tandlægeklinikker.

Mindre praktisk undervisning
De tre tandlægeforeninger har gennem de sidste par år holdt adskillige møder med dekanerne og institutlederne på de odontologiske institutter om de mange besparelser.

Fakta
Giv din mening til kende!
Send et debatindlæg til [email protected]

Besparelser, der især er gennemført på den praktisk kliniske del af uddannelsen på tandlægeskolernes klinikker. De tre tandlægeforeninger har påpeget, at de nyuddannede tandlægers kliniske færdigheder opleves mindre og mindre tilfredsstillende, i takt med at de studerende har fået mindre og mindre praktisk undervisning på klinikkerne.

De tre tandlægeforeninger har gennem længere tid forsøgt at få en dybere indsigt i økonomien på tandlægeuddannelserne, men uden held.

DOFT og Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med prognoser om det fremtidige tandlægeudbud gentagne gange påpeget over for skiftende Uddannelses- og Forskningsministre, at der i perioden 2007 – 2025 ville blive 1000 færre erhvervsaktive tandlæger i Danmark.

Birgitte Sindrup
Formand for de Offentlige Tandlæger

DOFT finder det derfor befriende, at dekanerne efter lang tids forsvar af nedskæringer og forringelser på tandlægeuddannelsen nu melder så tydeligt ud.

Tandlægeuddannelsen er underfinansieret, og årsagen er den omkostningstunge klinikdrift, der ikke indgår i beregningen af taksametret.

Forskningen lider også
Ud over forringelserne af tandlægeuddannelsen påpeger dekanerne, at flytning af forskningsmidler til undervisningsmidler tillige forringer den odontologiske forskning.

Det er DOFT også enig i, men dekanerne glemmer at påpege, at den øgede undervisningsbyrde, som forskerne pålægges, tillige forringer deres mulighed for at forske.

Underfinansieringen af tandlægeuddannelsen er ikke kun et kvalitativt problem, men også et kvantitativt problem.

Tavshed hos ministrene
DOFT og Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med prognoser om det fremtidige tandlægeudbud gentagne gange påpeget over for skiftende Uddannelses- og Forskningsministre, at der i perioden 2007 – 2025 ville blive 1000 færre erhvervsaktive tandlæger i Danmark.

Vi har påpeget, at et forøget studenteroptag på tandlægeskolerne var helt nødvendigt, hvis der ikke skulle opstå et længerevarende problem med tandlægemangel i Danmark.

Ingen af de siddende udannelses- og forskningsministre har reageret eller svaret på opfordringerne, og der er ikke skabt flere uddannelsespladser på tandlægeuddannelserne i København og Aarhus.

Universiteternes sædvanlige reaktion på nedskæringer har været at øge studenteroptaget for på denne måde at få flere midler gennem taksameterbevillingen.

Det er helt forståeligt, at de sundhedsvidenskabelige fakulteter ikke har benyttet denne metode, når der for hver eneste tandlægestuderende, der optages, skal findes midler på andre konti – enten fra forskningsmidler eller fra andre uddannelsers undervisningsbevillinger (taksameter).

Politisk løsning på bordet
De Offentlige Tandlæger er enig med dekanerne i, at der er tale om et politisk problem, og derfor skal der findes en politisk løsning.

Finansloven er på vej, og vi skal hermed kraftigt opfordre uddannelses- og forskningsministeren, sundheds- og ældreministeren samt de politiske partiers sundhedsordførere og uddannelses- og forskningsordførere til at få genindført klinikbevillingen på finansloven.

Vi skal have tandlægeuddannelsen og den odontologiske forskning genoprettet både kvalitativt og kvantitativt, så vi ikke får en længerevarende tandlægemangel i Danmark, og så forskerne kan opretholde dansk odontologisk forsknings internationale renommé.

Kun på den måde kan vi tandlæger fortsat opretholde og forbedre tandsundheden i Danmark til gavn for børn, unge, voksne og ældre medborgere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Sindrup

Fhv. formand, Ansatte Tandlægers Organisation (ATO)
cand.odont. (Tandlægeskolen i København 1989)

0:000:00