Eksperter: Krag må ud af Sundhedsministeriet

FORMANDSSKIFTE: Sundhedsministeriet er for lille og for farligt, hvis Astrid Krag bliver formand for SF, vurderer tre politiske eksperter.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Formand for SF og sundhedsminister, en farlig kombination.

Det mener både Erik Holstein, der er politisk analytiker på Altinget, Helle Ib, der er politisk kommentator på Børsen og Michael Kristiansen, der var særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen.

Vurderingerne kommer, efter at sundhedsminister Astrid Krag har meldt sit kandidatur til formandsposten i SF. Et kandidatur, hvor hun er massiv storfavorit. 

Politisk analytiker på Altinget Erik Holstein, der har fulgt SF tæt i mange år, anser det for utænkeligt, at Astrid Krag som formand fortsætter som sundhedsminister i lang tid fremover.

Fakta

Det korte liv som sundhedsminister 

Bertel Haarder (V): 19 måneder
Jakob Axel Nielsen (K): 27 måneder
Lars Løkke Rasmussen (V): 72 måneder
Arne Rolighed (S): 11 måneder
Sonja Mikkelsen (S): 9 måneder
Carsten Koch (S): 24 måneder
Birte Weiss (S): 15 måneder
Yvonne Herløv Andersen (CD): 26 måneder
Torben Lund (S): 20 måneder
Ester Larsen (V): 26 måneder

 

"Partiformænd sidder traditionelt i et økonomisk eller mere overordnet ministerium og ikke et fagministerium som Sundhedsministeriet. Det er et vigtigt ministerium, men det ligger lavere i det ministerielle hierarki," siger Erik Holstein.

Og som fagministerium er Sundhedsministeriet særligt uegnet for en partiformand, vurderer han.

Ministeriet er en sand elefantkirkegård af politikere, der har fået ødelagt deres karriere her.

Erik Holstein
Politisk analytiker, Altinget

"Ministeriet er en sand elefantkirkegård af politikere, der har fået ødelagt deres karriere her. Sundhedsområdet omhandler liv og død med masser af sprængfarlige mediesager. Og det er ikke smart for en partiformand at skulle ud og forklare, hvorfor fru Jensen døde på et sygehus i Nordjylland," siger Erik Holstein om ministeriet, hvor Astrid Krag har været minister siden valget sidste år.

Krag fik en dårlig start
I toppen af SF har det også før valget været planen, at Astrid Krag på et tidspunkt skulle overtage efter Villy Søvndal. Der var også store planer for sundhedsområdet, som så kunne være en god platform for den kommende formand. Men Radikales gode valgresultat og den økonomiske krise var ikke forudset.

"Man havde jo regnet med, at der ville være flere penge til sundhedsområdet. Det har også gjort det sværere, fordi SF ikke kan levere på en del af de løfter, de havde stillet vælgerne i udsigt inden valget. Det var medvirkende til, at Astrid Krag kom dårligere fra start end ventet," siger Erik Holstein.

Politisk kommentator på Børsen Helle Ib kan dog godt se for sig, at en partiformand har et mindre ministerium, som også ligger lavere i regeringshierarkiet. Men lige netop Sundhedsministeriet anser hun også som svært uegnet for en kommende partiformand.

"Det politiske arbejde med at udvikle sundhedsvæsnet er udmærket. Problemet er, at enhver fejloperation kan ende på ministerens bord - og gør det tit. Og de mange sager, hvor det er gået galt, sætter sig i bevidstheden hos vælgerne," siger Helle Ib.

Ny erhvervs- og vækstminister?
Hun peger også på, at jobbet i Sundhedsministeriet er så krævende, at det harmonerer dårligt med, at Astrid Krag som ny formand vil overtage et parti i krise.

"Som formand vil hun også skulle kæmpe videre med løftebrudsdiskussionen og de skuffelser, som regeringsdeltagelsen har affødt. På grund af splittelsen i partiet vil det være ekstra vigtigt at komme rundt i partiforeningerne. Det er en svær kombination, når nu Sundhedsministeriet samtidig er voldsomt krævende," siger Helle Ib.

Michael Kristiansen, der er kommunikationsrådgiver og tidligere særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen, vurderer også, at Astrid Krag bør skifte ministerium, hvis hun bliver formand for SF.

"Sundhedsministeriet er for lille, med mindre hun får indenrigsdelen under ministeriet igen, som blandt andet Lars Løkke Rasmussen (V) havde. Det mest oplagte er dog, at man laver en intern rokade i SF. Så ligger det lige for, at hun overtager Erhvervs- og Vækstministeriet fra Ole Sohn," siger Michael Kristiansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Michael Kristiansen

Direktør, Kristiansen+Partners, journalist, tv-vært, fhv. særlig rådgiver, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V)
journalist (DJH. 1989)

0:000:00