Debat

Enhedslisten: DF forsvarer dræbende tobak

DEBAT: DF foretrækker tilsyneladende at lade danskerne ryge og dø af følgesygdomme end at lade rygerne "lide" under højere tobakspriser, skriver Torben Kjær (EL).

Det
er underligt, at DF kæmper så nidkært for at bevare tobak, der beviseligt
dræber millioner hvert år, skriver Torben Kjær (EL).
Det er underligt, at DF kæmper så nidkært for at bevare tobak, der beviseligt dræber millioner hvert år, skriver Torben Kjær (EL).Foto: Colourbox
Amalie Bjerre Christensen

Amalie er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har tidligere været tilknyttet Altinget som journalistpraktikant og senere som redaktionsassistent.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Kjær (EL)
Medlem, Hovedstadens Regionsråd og Danske Regioners Sundhedsudvalg

Liselott Blixt (DF) skrev 1. december, at Enhedslisten blæser på social slagside, fordi jeg taler for dyrere tobak og at lægge det ude af syne i anonyme pakker, som, man ved, får færre unge til at ryge, i stedet for de lokkende reklamesøjler.

Enhedslisten mener, at sociale problemer ikke løses med lavere overførselsindkomster, som DF i årtier har været med til at forringe med satspuljen, der alene har kostet 10.000 kroner +/- årligt, skattelettelser undtaget til overførselsindkomsterne samt udhuling af SU, der alt sammen rammer socialt skævt.

Det hjælper ikke borgerne et hak, at de propper sig med smøger, alkohol og dårlig mad, som DF forsvarer som god livskvalitet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Behold et billigere alternativ
Det rammer naturligvis nuværende rygere at hæve prisen for at forhindre, at børn og unge begynder at ryge, men synes DF virkelig, at det er bedre, at så mange unge i hver generation ryger og får de sygdomme, som 14.000 i Danmark dør af hvert år efter traumatiske sygdomsforløb, end at nuværende rygere må "lide" under højere priser?

Der er masser af evidens for, at dårlig livsstil fører til dårlig livskvalitet og for tidlig død.

Det hjælper ikke borgerne et hak, at de propper sig med smøger, alkohol og dårlig mad, som DF forsvarer som god livskvalitet.

Torben Kjær (EL)
Medlem, Hovedstadens Regionsråd og Danske Regioners Sundhedsudvalg

Enhver, der er holdt op med at ryge, ved, at det øger livskvaliteten og rådighedsbeløbet betydeligt.

Der findes mange gode gratis afvænningstilbud, som rygere naturligvis skal gøres vidende om.

Vil man hjælpe dem, der ikke kan droppe afhængigheden, kunne man fastholde prisen på nikotinpræparater samtidigt med markant dyrere tobak, så der er et billigere alternativ, der ikke skader lige så meget og ikke skader andre.

Millioner dør af tobak
Liselott Blixt bruger Enhedslistens holdning til fri hash som modargument, vel vidende at rygere har lettere ved at ryge hash end ikkerygere.

Det er underligt, at DF kæmper så nidkært for at bevare tobak, der beviseligt dræber millioner hvert år.

Tager man udgangspunkt i kendte danske tal, dør der i verden 17-18 millioner mennesker årligt bare af tobak, og det, forsvarer DF, skal fortsætte, selv om socialt dårligt stillede også må gennemgå lange sygdomsforløb og dør af det – hvorfor?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00