Enhedslisten: DF forsvarer dræbende tobak

DEBAT: DF foretrækker tilsyneladende at lade danskerne ryge og dø af følgesygdomme end at lade rygerne "lide" under højere tobakspriser, skriver Torben Kjær (EL).

Af Torben Kjær (EL)
Medlem, Hovedstadens Regionsråd og Danske Regioners Sundhedsudvalg

Liselott Blixt (DF) skrev 1. december, at Enhedslisten blæser på social slagside, fordi jeg taler for dyrere tobak og at lægge det ude af syne i anonyme pakker, som, man ved, får færre unge til at ryge, i stedet for de lokkende reklamesøjler.

Enhedslisten mener, at sociale problemer ikke løses med lavere overførselsindkomster, som DF i årtier har været med til at forringe med satspuljen, der alene har kostet 10.000 kroner +/- årligt, skattelettelser undtaget til overførselsindkomsterne samt udhuling af SU, der alt sammen rammer socialt skævt.

Det hjælper ikke borgerne et hak, at de propper sig med smøger, alkohol og dårlig mad, som DF forsvarer som god livskvalitet.

Behold et billigere alternativ
Det rammer naturligvis nuværende rygere at hæve prisen for at forhindre, at børn og unge begynder at ryge, men synes DF virkelig, at det er bedre, at så mange unge i hver generation ryger og får de sygdomme, som 14.000 i Danmark dør af hvert år efter traumatiske sygdomsforløb, end at nuværende rygere må "lide" under højere priser?

Der er masser af evidens for, at dårlig livsstil fører til dårlig livskvalitet og for tidlig død.

Enhver, der er holdt op med at ryge, ved, at det øger livskvaliteten og rådighedsbeløbet betydeligt.

Der findes mange gode gratis afvænningstilbud, som rygere naturligvis skal gøres vidende om.

Vil man hjælpe dem, der ikke kan droppe afhængigheden, kunne man fastholde prisen på nikotinpræparater samtidigt med markant dyrere tobak, så der er et billigere alternativ, der ikke skader lige så meget og ikke skader andre.

Millioner dør af tobak
Liselott Blixt bruger Enhedslistens holdning til fri hash som modargument, vel vidende at rygere har lettere ved at ryge hash end ikkerygere.

Det er underligt, at DF kæmper så nidkært for at bevare tobak, der beviseligt dræber millioner hvert år.

Tager man udgangspunkt i kendte danske tal, dør der i verden 17-18 millioner mennesker årligt bare af tobak, og det, forsvarer DF, skal fortsætte, selv om socialt dårligt stillede også må gennemgå lange sygdomsforløb og dør af det – hvorfor?

Forrige artikel Colitis-Crohn Foreningen: Lyt til patienten, før du behandler Colitis-Crohn Foreningen: Lyt til patienten, før du behandler Næste artikel Bikubenfonden: Unges mistrivsel bekæmpes ikke kun gennem uddannelse og job Bikubenfonden: Unges mistrivsel bekæmpes ikke kun gennem uddannelse og job