Erhvervsminister: Sundhedssektor har misforstået nye EU-krav

REGULERING: Læger, tandlæger og apotekere frygter for, at et nyt EU-forslag om såkaldte proportionalitetstests kan skade patientsikkerheden. Men de tre foreningers bekymring er fuldstændigt ubegrundet, mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Foto: Morten Dueholm/Scanpix
Lise-Lotte SkjoldanRikke Albrechtsen

Jeg ved ikke, hvordan jeg skal sige det diplomatisk. Men der er mange misforståelser i den henvendelse. Og det er efter min bedste overbevisning fuldstændigt ubegrundet bekymring.

Brian Mikkelsen (K)
Erhvervsminister

Det er fuldstændig ubegrundet, når læger, tandlæger og apoteker bekymrer sig for, at et nyt EU-direktiv kan skade patienterne og patientsikkerheden i Danmark.

Sådan lyder det fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), efter Lægeforeningen, Tandlægeforeningen og Apotekerforeningen har ført fælles kampagne for, at sundhedssektoren skal undtages et EU-direktiv om såkaldte proportionalitetstest.

Proportionalitetstestene skal sikre, at der ikke skabes unødvendige barrierer og uberettigede nationale særregler, når der vedtages nye love, der begrænser adgangen til eller udøvelsen af et erhverv - herunder i sundhedssektoren.

Dokumentation

EU-Kommissionen fremsatte 10. januar et forslag om at forpligte myndighederne til at udføre proportionalitetstest, når de regulerer adgangen til bestemte erhverv.

Det sker, fordi der i dag er masser af nationale særregler inden for særligt tjenesteydelser, som gør det svært at komme ind på disse markeder. En proportionalitetstest skal forhindre, at der stilles krav, som ikke er baseret i for eksempel uddannelses- og erhvervsmæssige kvalifikationer.

Direktivet indfører et krav om, at regler skal være proportionelle og begrundede i tvingende almene hensyn. Desuden skal der være en høringsforpligtelse, så eventuelle indvendinger kan komme frem i lyset.

Der er i dag stramme regler for at få lov til at yde sundhedstjenester i Danmark. Adgangen til at drive apoteker eller etablere læge- eller tandlægepraksis er fastlagt af myndighederne.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00