Forebyggelse er allerede mulig

NYHED: Lungeforeningen undrer sig over, at regeringen vil nedsætte en forebyggelseskommission. De frygter, det vil udskyde forebyggelsen endnu mere.
Maria Dalby
Det er særdeles positivt, at regeringen vil lave en forebyggelsesplan. Men Lungeforeningen frygter, at det vil udsætte initiativer, som ville kunne forebygge KOL .Sundhedsstyrelsen kom allerede med anbefalinger til forebyggelse i 2006, derfor er yderligere undersøgelser og udvalgsarbejde blot overflødigt, mener Danmarks Lungeforening.

"Det er positivt med en plan for styrket forebyggelse, men vi så gerne, at regeringen iværksatte en handlingsplan på KOL-området på baggrund af de klare anbefalinger, der allerede findes for sundhedsvæsenets håndtering af KOL-patienter. Nye undersøgelser på dette område er overflødige," siger formand for Danmarks Lungeforening, Johannes Flensted-Jensen.

Regeringen præsenterede ellers tirsdag, som en del af kvalitetsreformen, et initiativ om national handlingsplan for forebyggelse. Men ifølge forslaget skal der først nedsættes en kommission, der inden udgangen af 2008 skal fremlægge sit arbejde. Derefter vil regeringen sammen med kommunerne og regionerne i 2009 udarbejde og lancere den nationale handlingsplan. Den skal så løbe frem til 2015.

"Vi har i mange år efterspurgt en klar KOL handlingsplan, og det kan virke lidt fodslæbende, at regeringen nu vil undersøge området yderligere frem for at komme i gang med tiltag, der kan gavne patienterne indenfor den nærmeste fremtid," siger formand for Danmarks Lungeforening, Johannes Flensted-Jensen.

Foreningen har selv iværksat målinger af lungefunktionen, der er en effektiv og billig måde til tidlig opsporing af sygdommen. Godt 300.000 danskere lider af lungesygdommen, der også populært kaldes "rygerlunger", da det ofte er rygere, der får sygdommen.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00