Debat

Forebyggelsesformand: Cigaretter til 40 kroner er ikke en grundlovssikret ret

DEBAT: Cepos efterspørger bedre argumenter for at hæve priserne på cigaretter. Det er ikke svært. Unge skal forhindres i at begynde med den afhængighedsskabende og dræbende vane, skriver Morten Grønbæk, der er formand for Vidensråd for Forebyggelse.

Hver
eneste dag begynder 40 unge under 18 år at ryge. Priserne skal hæves, så færre unge starter med at ryge, skriver Morten Grønbæk. (Arkivfoto). 
Hver eneste dag begynder 40 unge under 18 år at ryge. Priserne skal hæves, så færre unge starter med at ryge, skriver Morten Grønbæk. (Arkivfoto). Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Grønbæk
Formand, Vidensråd for Forebyggelse, og direktør, Statens Institut for Folkesundhed, SDU

Specialkonsulent i Cepos Jonas Herby efterlyste i et debatindlæg torsdag her på Altinget bedre argumenter for at hæve prisen på tobak end de tre, han selv fremhævede.

Det kan jeg godt forstå. De gode argumenter er der nemlig.

Og helt anderledes end dem, vi diskuterede i 1990’erne, men som du tilsyneladende mener, er de fremherskende nu.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Rygere dør for tidligt
Når vi er mange, der efterlyser højere priser på cigaretter, så er ikke primært som en kamp mod passiv rygning. Det er heller ikke, fordi vi tror, at rygere ikke selv kan passe på deres børn, eller fordi vi mener, borgeren er statens ejendom.

Det er, fordi der er flere unge, der begynder at ryge i dag end for fire år siden – og fordi man dør af rygning.

Vi ved, at det bedste middel til at forebygge, at unge begynder at ryge, er højere priser på cigaretter. Det er derfor, vi foreslår det igen og igen. Det er ikke noget, vi har grebet ud af den blå luft.

Morten Grønbæk
Formand, Vidensråd for Forebyggelse, og direktør, Statens Institut for Folkesundhed, SDU

Hvert eneste år dør omkring 13.000 mennesker i Danmark af tobaksrelaterede sygdomme. Det svarer til samtlige indbyggere i en mindre dansk provinsby på størrelse med Thisted eller Rønne. Hvert år.

Og nej, de dør ikke bare tidligere end andre og er derfor billigere for sundhedsvæsenet, som du antyder i din henvisning til Holland. Mange storrygere, der har røget fra deres tidlige ungdom, begynder at skrante allerede, når de er 45 år gamle.

De bliver ramt af KOL og kræft, svækkes og må igennem talrige hospitalsindlæggelser. Nogle af dem må igennem pinefulde strålebehandlinger eller kemoterapi. Andre ender med iltslanger og sidder fastlænket til en stol, inden de ender livet med at blive kvalt.

Mange af dem bliver syge og dør, allerede mens de har børn, ægtefæller og forældre, som de må tage en alt for tidlig afsked med.

Derfor er det vigtigt at nedbringe antallet af rygere, og det kan man arbejde med på to måder: Hjælpe dem, der allerede er begyndt, med at holde op. Og forebygge, at nye rygere kommer til.

Høj pris forhindrer nye rygere
I forhold til det sidste går det ikke ret godt i Danmark. Hver eneste dag begynder 40 unge under 18 år at ryge, og i de senere år har vi som sagt set en stigning i antallet af unge, der ryger.

Vi ved, at det bedste middel til at forebygge, at unge begynder at ryge, er højere priser på cigaretter. Det er derfor, vi foreslår det igen og igen. Det er ikke noget, vi har grebet ud af den blå luft.

Og Norge er det bedste eksempel, vi kan læne os op ad. Der koster en pakke cigaretter 90 kroner, og der er andelen af unge dagligrygere en femtedel af, hvad den er i Danmark.

Så hvis vi hæver prisen på tobak, vil der være færre unge, der begynder at ryge. Og det er målet. For jo yngre, man er, når man begynder at ryge, jo større risiko er der for at blive afhængig, jo tidligere vil man møde komplikationer som følge af rygningen, og jo større skade gør tobakken.

Konsekvenserne får ikke unge til at vælge røgen fra
Hvis bare vi kunne skubbe debutalderen til for eksempel 30 år, så ville mange rygere måske helt undgå at blive ramt af de tobaksrelaterede sygdomme, fordi de så ville dø af noget andet inden. Ja, faktisk ville vi måske helt undgå, at de overhovedet begynder at ryge.

Langt, langt de fleste rygere er begyndt, inden de fylder 20 år. På et tidspunkt i deres liv, hvor de ikke kan overskue konsekvenserne af det, og i hvert fald er konsekvenserne ikke til at få øje på for dem, fordi de ligger langt ude i fremtiden.

Og på et tidspunkt i deres liv, hvor de ikke begynder, fordi de nyder smagen, men fordi de synes, det er råsmart at ligne kammeraterne, ældre søskende eller et af deres seje forbilleder fra en Netflix-film.

Og når konsekvenserne går op for dem, så er det for sent. Nogle af dem møder først konsekvenserne, når de sidder over for lægen og modtager deres diagnose, og så er skaden sket. Andre bliver opmærksomme på dem lidt før, men så er de blevet afhængige og kan ikke stoppe.

For der er nemlig ikke tale om borgerens frie valg til at ryge. Det er afhængighedsskabende. De fleste rygere kender sådan set godt med deres fornuft konsekvenserne af at ryge, og mange ville rigtig gerne stoppe, men de kan simpelthen ikke holde op igen.

Derfor er det primære mål med højere priser at forebygge, at børn og unge overhovedet begynder. Men det ville da være en rigtig velkommen bivirkning, hvis de også hjalp etablerede rygere til at stoppe.

Cigaretter til 40 kroner er ikke en selvfølge
Og ja, højere priser på tobak vil naturligvis også ramme dem, der allerede ryger. Det er klart. Derfor skal der i forbindelse med en øget afgift også garanteres hjælp til dem, der gerne vil holde op.

Modargumentet til de øgede tobakspriser er typisk, at det rammer socialt skævt, fordi der er en langt større andel af rygere i de lavere socialgrupper, ofte personificeret med ”gamle fru Hansen, der sidder på plejehjemmet og nyder sine daglige rygestunder”.

Ja, hun vil blive ramt af højere priser på tobak. Men man skal jo altså huske, at der ikke står skrevet nogetsteds, at den eneste rigtige pris på en pakke cigaretter er 40 kroner. Det er ikke nogen grundlovssikret ret.

Så, kære Jonas Herby, du skriver i dit debatindlæg, at vi fortjener bedre argumenter for at hæve prisen på cigaretter end dem, du fremhævede.

Det synes jeg også, og dem har du hermed fået.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Grønbæk

Direktør, Center for Sundt Liv og Trivsel, formand, Karen Elise Jensens Fond
cand.med. (Københavns Uni. 1988), ph.d. (Københavns Uni. 1996), dr.med. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00