Forskere: Regionerne styrer mediernes dækning

YTRINGSFRIHED: Regionernes egne kommunikationsfolk sætter den regionalpolitiske dagsorden i de lokale og regionale medier, viser endnu ikke offentliggjort forskning. Handling fra Christiansborg efterlyses.
Regionspolitik er for vigtigt til at leve i stilhed, siger forskningschef Roger Buch. Christiansborg må på banen.
Regionspolitik er for vigtigt til at leve i stilhed, siger forskningschef Roger Buch. Christiansborg må på banen.
Kim Rosenkilde

Det er meget sjældent regionerne, man kaster sig over på de lokale og regionale medier, når man endelig har tid til at lave noget af det, som nogen i vores undersøgelse kalder 'rigtig' journalistik.

Roger Buch
Forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Der er stort set ingen reel ytringsfrihed i regionalpolitik. Mediernes begrænsede interesse for området betyder, at kun en marginal andel af landets 205 regionsrådsmedlemmer kommer til orde i en bredere skare. Samtidig er de lokale og regionale nyhedsredaktioner så pressede, at det er historier fremstillet i regionernes egne kommunikationsafdelinger, som fylder mest.

Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse, som forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch har lavet sammen med kollegaen Flemming Svith. Undersøgelsen indgår som en del af en kommende bogudgivelse om ytringsfriheden i Danmark.

"Konklusionen for regionerne er, at der kun er en meget begrænset ytringsfrihed. Det er reelt kun to eller tre politikere i hver region, som kan siges at have ytringsfrihed i den forstand, at de har mulighed for at få deres budskaber ud i en bredere offentlighed," siger Roger Buch.

Dokumentation

Sådan er undersøgelsen lavet:

For at afdække den regionale offentligheds styrke har Roger Buch og Flemming Svith gennemført interview med 33 relevante aktører. Heriblandt regionsformænd, regionsdirektører, kommunikationsansvarlige i regionerne, kommunikationsmedarbejdere, redaktører og journalister på TV 2's regionale stationer, DR's regionalradioer samt regionale og lokale aviser.

De nationale medier er fravalgt.


0:000:00