Frit valg skal også gælde for voksne

Tandlægernes Nye Landsforening (TNL) mener, at det skal være muligt for voksne frit at vælge mellem behandling i den kommunale eller private tandpleje. Det vil skabe konkurrence, sænke priserne og højne kvaliteten, mener de. Dansk Tandlægeforening er dybt uenig.
Cecilie Bech
Fakta
Tandlæger i det offentlige og private:

I offentligt regi behandles børn og unge i alderen 0 - 18 år samt omsorgstandplejepatienter. Tilbuddet er gratis og indeholder et systematisk, opsøgende og forebyggende tandplejetilbud samt tandregulering.

I den private sektor behandles voksne, der selv opsøger tandlægen. Behandlingen betales dels af sygesikringen og dels af patienten selv.

Pr. 1.1.03 vedtog regeringen, at forældre frit kan vælge at få deres børn behandlet i enten offentligt regi eller i privat praksis - det sidste mod en egenbetaling på 35 procent.


Kilde: Altinget
Det skal være muligt for voksne at vælge behandling i den kommunale tandpleje. Det mener Tandlægernes Nye Landsforening, der repræsenterer de offentligt ansatte tandlæger:

"I voksentandplejesystemet er priserne høje, og vi har ingen garanti for, at de midler, det offentlige bruger på tandpleje faktisk forbedre befolkningens tandsundhed. Hvis kommunerne får mulighed for at yde tandpleje til voksne, vil vi med tiden kunne forbedre tandsundheden, styre økonomien og give den private sektor tiltrængt konkurrence," siger formanden for TNL, Lars Høvenhoff, til Altinget.

I 2003 indførte regeringen en fritvalgsordning, der gjorde det muligt for børn og unge at vælge den private tandlæge frem for den offentlige. TNL mener, at ordningen også skal gælde for voksne, der hellere vil behandles i det offentlige:

"Hvis der skal være frit valg for børn og unge, så skal det også gælde for voksne. Og sker det, så får vi mulighed for at skabe mere og bedre tandsundhed for de penge, som kommuner og amter bruger på tandpleje i dag, hvor det kun er 70-80 pct. af de voksne, der bruger tandplejesystemet," siger Lars Høvenhoff.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00