Gigtforeningen anklager regeringen for nøl

SYGEDAGPENGE: Gigtforeningen frygter, at regeringen er ved at løbe fra sit løfte om at fjerne tidsgrænsen for, hvor længe man kan få sygedagpenge. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil ikke garantere noget.
Jørgen Skadhede
Fakta
Regeringens løfte

I 2009 foreslår en samlet opposition bestående af de nuværende regeringspartier S, SF, R og EL at afskaffe varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. Forslaget bliver nedstemt i Folketinget af de borgerlige partier.

Løftet er en del af S-SF's valgprogram "Fair Løsning"

Valgløftet kommer også med i regeringsgrundlaget efter valget i 2011

Loftet på sygedagpenge
Cirka 8.000 personer falder hvert år for loftet på højest et års sygedagpenge inden for de seneste 18 måneder. I visse tilfælde som eksempelvis ved livstruende sygdom og alvorlige kroniske lidelser er det muligt at få forlænget perioden på sygedagpenge.

En stor del af de 8.000 personer, der falder for tidsfristen, overgår til anden offentlig forsørgelse, f.eks. revalidering, kontanthjælp eller førtidspension. Men cirka 1.400 mister hvert år helt deres forsørgelsesgrundlag, da de ikke er berettiget til kontanthjælp, fordi de har formue, friværdi eller en ægtefælle med en indkomst på over 28.000 kr. om måneden.

Tidligere har loftet for, hvor længe man kan få sygedagpenge, været væsentlig højere. I 1989 var loftet eksempelvis på 91 uger inden for en periode på tre år.

Kilde: Gigtforeningen og KL

Regeringen har sendt sit løfte i en syltekrukke. Så klar er meldingen fra Gigtforeningen om regeringens løfte om helt at fjerne tidsgrænsen for, hvor længe man kan være på sygedagpenge.

Det var ellers et af de valgløfter, som overlevede i forhandlingerne om regeringsgrundlaget i et sort hoteltårn på Amager. Det er nu et år siden, og i mellemtiden har regeringen fremsat to forslag til finanslov uden et ord om sygedagpenge.

I foråret blev der nedsat et tværministerielt udvalg, som skulle se på sagen. Udvalget skulle færdiggøre sit arbejde inden sommerferien, men det er ikke sket, og ifølge Gigtforeningens oplysninger er der ikke den store aktivitet i udvalget.

Derfor anklager foreningen regeringen og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) for nøl.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00