Debat

Healthcare Danmark: Ny strategi for life science skal sikre Danmarks førerposition på sundhed

Danmark er en førende sundhedsnation, men det kræver innovative løsninger og fokus på digitalisering at fastholde positionen. Derfor skal politikerne allerede nu tegne stregerne til en ny life science-strategi, skriver Jørgen Jensen og Jakob Skaarup Nielsen.

S-regeringen præsenterede den seneste life science-strategi i april 2021.
S-regeringen præsenterede den seneste life science-strategi i april 2021.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark og verden står overfor to globale kriser: en sundhedskrise og en klimakrise. Vi har brug for at dele viden og samarbejde internationalt for at løse dem begge, og vi har brug for at prioritere vores styrkepositioner og fastholde satsningen.

På det klimaområdet er Danmark verdensførende og har i årtier arbejdet strategisk for at fremme den grønne omstilling, både hjemme og ude i verden.

På sundhedsområdet er vi ligeledes en verdensførende aktør, men her er det relativt nyt, at vi nationalt investerer strategisk i at fremme den danske styrkeposition.

Vi fik den første life science-strategi i 2018, og den blev fulgt op i 2021. Her tager regeringen initiativ til at fremme life science-området både nationalt og internationalt – med alt fra sundhedsdiplomati til fremme af forskning.

Et bæredygtigt sundhedsvæsen er fremtiden

Dette er utroligt vigtige initiativer, og det er centralt, at vi også i fremtiden – uanset regeringsfarve – fortsætter med at investere i sundhed og life science-området. Det er der to tætforbundne årsager til: samfundskontrakten med borgerne og digitaliseringen. 

Digitalisering er ressourcebesparende og er en vigtig del af ligningen for at opnå et bæredygtigt sundhedsvæsen 

Jørgen Jensen og Jakob Skaarup Nielsen
Hhv. formand og direktør, Healthcare Denmark

Vi ser i disse år en udvikling med en aldrende befolkning, flere kroniske sygdomme og øget pres på vores sundhedssystemer, hvor menneskelige og økonomiske ressourcer ikke følger med i samme hast.

For fortsat at kunne leve op til samfundskontrakten med borgerne, er det essentielt, at vores sundhedssystem fortsat kan levere ydelser af høj kvalitet på trods af dette pres. Det betyder, at vi må tænke i innovative løsninger.

Vi er nødt til at levere et bæredygtigt sundhedsvæsen for at fastholde kontrakten med borgerne.

Digitaliseringen af vores sundhedsvæsen er også helt central. Digitalisering er ressourcebesparende og er en vigtig del af ligningen for at opnå et bæredygtigt sundhedsvæsen. Uden data kan vi ikke udvikle nye innovative sundhedsløsninger.

Danmark er et af de mest digitaliserde lande i hele verden. Vi har de bedste sundhedsdata i et globalt perspektiv, og den skal sættes i spil, så vi fortsat kan være førende på sundhedsområdet.

Hvis vi ikke formår denne transition, vil vi blive overhalet indenom af lande, vi ikke deler værdisæt med.

Læs også

International interesse for danske sundhedsløsninger

Life science-strategien er nøglen til at levere et bæredygtigt og digitalt sundhedsvæsen, men den understøtter også deling af vores sundhedsløsninger.

Der er gode grunde til, at verden ser mod Danmark. Faktisk har Danmark to hospitaler på den globale top 20-liste, Danmark har Europas største pipeline af nye lægemidler, og branchen står for knap 25 procent af den samlede danske eksport med et potentiale på 350 milliarder kroner i 2030.

Vi har sikret os en pandemihåndtering i verdensklasse, og vi har et velfungerende offentligt sundhedsvæsen.

Et bevis på den stigende interesse for Danmark er, at internationale sundhedseksperter og beslutningstagere fra Tyskland, England, Frankrig, USA, Canada, Japan, Korea og vores skandinaviske naboer kommer til Danmark i dagene 29. juni til 1. juli for at deltage i ”Tour de Health”.

Her tæller etapperne blandt andet besøg på et dansk supersygehus, et plejehjem og samtaler med sundhedsdatastyrelsen, danske regioner og sundhedsprofessionelle.

Vi må ikke tage vores position for givet

Sundhed er ikke en styrkeposition, der er kommet nemt, eller som vi kan tage for givet. Det er førertrøjen, vi har gjort os fortjent til gennem årtiers hårdt arbejde og med en helt særlig holdånd, som kendetegner det danske samfund, nemlig samarbejdet på tværs mellem et offentligt sundhedsvæsen, stærke forskningsinstitutioner og en sundhedsindustri, som har ført til innovative løsninger i verdensklasse.

I offentlige private partnerskaber formår Danmark at adressere og løse de komplekse udfordringer, som vi står overfor på sundhedsområdet.

Life science industrien er central for dansk økonomi og velfærd. På trods af en robust eksport – selv under pandemien – er regeringen og erhvervslivet opmærksomme på, at vi ikke må stoppe med at træde i pedalerne.

Netop derfor er det vigtigt, at man fra politisk side allerede nu begynder at tegne stregerne op til en ny life science-strategi, som kan afløse den nuværende, når den udløber næste år. Her bliver det vigtigt, at internationalt samarbejde, digitaligering, innovation og et bæredygtigt sundhedsvæsen står centralt.

Samtidig er det vigtigt, at strategien er langsigtet og nyder bred politisk opbakning. Der er fortsat stort momentum på verdensmarkedet, og i covid-19-slipstrømmen skal Danmark levere de innovative og digitale løsninger, der efterspørges i udlandet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Skaarup Nielsen

Direktør, Healthcare Denmark
cand. merc. (jur.)

0:000:00