Heunicke klar med centralt reform-forslag

Sundhedsministeren har nu sendt lovforslag i høring, som skal bane vej for de meget omtalte 21 sundhedsklynger. PLO frygter at miste indflydelse. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede skitsen til de 21 sundhedsklynger i juni 2021. De nye lovforslag bygger på en aftale, regeringen har indgået med Danske Regioner og KL om klyngerne.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede skitsen til de 21 sundhedsklynger i juni 2021. De nye lovforslag bygger på en aftale, regeringen har indgået med Danske Regioner og KL om klyngerne.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

En central brik i regeringens kommende sundhedsaftale. Det udgør de 21 sundhedsklynger, som regeringen, Danske Regioner og KL i sommeren 2021 blev enige om skitsen til. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har nu sendt lovforslaget i høring.

Lovforslaget skal sikre de lovgivningsmæssige rammer for klyngerne, som oprettes med udgangspunkt i landets 21 akuthospitaler og de omkringliggende kommuner og alment praktiserende læger. 

Der en helt stribe formål med med klyngerne ud over, at de skal skabe et mere forpligtende samarbejde på sundhedsområdet mellem kommuner, regioner og almen praksis.

Dokumentation

Regeringen skriver blandt andet om lovforslaget: 

Med lovforslaget foreslås for det første, at der etableres nye formaliserede sundhedsklynger omkring akutsygehusene, der skal skabe bedre forebyggelse af sygdom og sikre mere sammenhængende behandlings- og rehabiliteringsforløb for bl.a. ældre medicinske patienter, borgere med kroniske sygdomme og borgere med psykiske lidelser, herunder borgere, som ud over en psykisk lidelse har et alkohol- eller stofmisbrug.

Sundhedsklyngerne vil skulle løfte det fælles populationsansvar med udgangspunkt i akutsygehusenes optageområde. Sundhedsklyngerne vil skulle have mulighed for at udvikle, planlægge og iværksætte indsatser målrettet lokale behov og omstilling til det primære sundhedsvæsen, så der kan sikres mere geografisk og social lighed i sundhed.

I de formaliserede sundhedsklynger vil der både skulle være en politisk dialog og et tæt fagligt strategisk samarbejde, som vil skulle omfatte repræsentanter for regionen, herunder for det psykiatriske område, kommunerne og almen praksis med udgangspunkt i akutsygehusenes optageområde samt repræsentanter for patienter og pårørende.

Patienter og pårørendes perspektiv og erfaringer er et centralt element i udviklingen af mere sammenhængende patientforløb på tværs af sundhedsområdet og i relevant omfang mellem sundhedssektoren og de tilgrænsende sektorer.

For det andet foreslås det, at den nuværende politiske samarbejdsstruktur vil skulle forenkles og styrkes således, at de eksisterende sundhedskoordinationsudvalg og praksisplanudvalg, som i dag findes i hver region, vil skulle erstattes af ét sundhedssamarbejdsudvalg i hver region.

Sundhedssamarbejdsudvalget vil skulle fastlægge fælles rammer og retning for udviklingen af samarbejdet på tværs af de foreslåede sundhedsklynger og understøtte ensartethed og
sammenhæng på tværs af sundhedsklyngerne, så der kan sikres mere geografisk og social lighed i sundhed.

Sundhedssamarbejdsudvalget vil skulle bestå af repræsentanter for regionsrådet,
heriblandt regionsrådsformanden, og en borgmester fra hver sundhedsklynge.

Sundhedssamarbejdsudvalget vil skulle inddrage repræsentanter for almen praksis og
repræsentanter for patienter og pårørende i deres drøftelser, når det er relevant.

Kilde: Høringsportalen


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00