Debat

KD-formand efter Brostrøm-interview: Sådan bekæmper vi danske unges drukrekord

DEBAT: Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, efterlyser politisk handling, efter at danske unge har fået rekorden i druk. Hæv aldersgrænsen til 18 år, skriver KD-formand Isabella Arendt.

Alkohol er ikke en dårlig ting. Men det skal nydes med måde og af voksne, skriver KD-formand Isabella Arendt. 
Alkohol er ikke en dårlig ting. Men det skal nydes med måde og af voksne, skriver KD-formand Isabella Arendt. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Isabella Arendt (KD)
Landsformand

Endnu en gang får vores danske unge rekord i druk. Trist må jeg bare sige. Især fordi det er en rekord, som vi har fået i en undersøgelse af skolebørn.

Jeg kan sagtens forstå, at man som ung kan lide en øl i sommervarmen og fest med vennerne. Helt bestemt. Jeg har dog meget svært ved at acceptere, at det er børn i folkeskolealderen, som drikker for meget. Alkohol er ikke en dårlig ting. Men det skal nydes med måde og af voksne.

Sidste år lancerede Kristendemokraterne et udspil, der skulle få bugt med den skadelige drukkultur blandt børn og unge i Danmark. Nu har Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, så været ude i Altinget og bakke op om, at der skal gøres noget.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi har i Danmark meget fokus på, at de unge ikke skal begynde at ryge, fordi det er farligt og kan sætte gang i en livslang dårlig vane med fatale følger. Endelig vælger Sundhedsstyrelsen også at prioritere forebyggelse af alkohol, som kan være et lige så stort problem som rygning.

Ønske om tre lovforslag
Søren Brostrøm efterlyser politisk handling. Sad jeg på Christiansborg, ville jeg følge hans opfordring og sætte især tre love i gang.

Jeg har dog meget svært ved at acceptere, at det er børn i folkeskolealderen, som drikker for meget.

Isabella Arendt (KD)
Landsformand

Der skal ikke være alkohol på offentlige institutioner og uddannelser, hvor unge under 18 år går.

Der skal være en generel aldersgrænse på 18 år for alkohol. Og der skal være prisregulering af alkohol, så der er en minimumsgrænse for, hvad alkohol skal koste alt efter procenter.

Dertil kommer, at unges drukkultur ikke kun er et samfundsansvar. Når børn og unge under 16 år drikker alkohol, er det allerede i dag forbudt for dem selv at købe det. 

Det betyder, at når børn og unge på 14 og 15 år drikker, så er det, fordi deres forældre synes, at det er i orden.

Læs også

Vi har alle et ansvar
Jeg vil ikke som politiker blande mig i, hvordan forældre opdrager deres børn.

Jeg er dog enig med Brostrøm i, at vi også alle har et ansvar for ikke kun at fortælle ungdomshistorier fra festerne. Det skaber en kultur, hvor man ikke kan have et godt ungdomsliv uden alkohol. Det er ikke sundt.

Alkohol skal som sagt nydes med måde og af voksne. Det er ikke sundt for et barn på 14 år, hvor krop og hjerne er i stor udvikling, at drikke sig fuld.

Politikere kan gøre noget med lovgivningen og tilgængelighed. Sundhedsstyrelsen kan lancere kampagner med forebyggelse. Skoler og byliv kan tage ansvar og tjekke ID. Politiet kan fratage alkoholbevilling til steder, som sælger til mindreårige.

Men i sidste ende er og bliver det forældrenes ansvar, hvilken alkoholkultur de giver videre til deres børn. Så må vi som samfund bakke op om forældrene, så det bliver nemmere at træffe sunde og gode valg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt
BA i Statskundskab (Københavns Uni. 2017)

0:000:00