København skruer op for charmen i EU’s store agenturdyst

EMA: Danmark intensiverer indsatsen for at vinde kampen om EU’s Lægemiddelagentur, som mere end 20 EU-lande kandiderer til at overtage fra briterne, når de forlader Unionen. Udenrigsministeren mener, at Danmark er i top fem.

Forsøget på at lokke EU's Lægemiddelagentur, EMA, til København får nu opbakning.
Forsøget på at lokke EU's Lægemiddelagentur, EMA, til København får nu opbakning.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Politikere, forskere, interesseorganisationer og erhvervsliv stiller sig nu bag Københavns kandidatur til EU’s Lægemiddelagentur, EMA, der skal have et nyt hjem, når briterne forlader EU.

I et brev til formændene for henholdsvis EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd sendt torsdag lokker de i alt 40 medunderskrivere med 40.000 højtkvalificerede ansatte inden for biovidenskaberne, et stort forskningsbudget og det højeste antal medicinske forsøg pr. indbygger for ikke at tale om det nordiske køkken og de brede cykelstier.

Brevet, hvis afsendere spænder fra Wonderful Copenhagen over Københavns overborgmester til Lægemiddelindustriforeningen, kommer lidt over en uge før, EU’s stats- og regeringschefer 29. april mødes i Bruxelles for at diskutere, hvordan de skal håndtere skilsmisseforhandlingerne med briterne – herunder hvad der skal ske med landets to EU-agenturer, EMA og den Europæiske Bankmyndighed (EBA).

Vi er ikke alene
Torsdag kom der også post til Bruxelles fra den hollandske ministerpræsident Mark Rutte, der forsøger at tale Amsterdam op. Mens den franske regering samme dag meldte ud, at den nu havde indsnævret sit kandidatfelt fra otte potentielle beliggenheder til at koncentrere sig om Lille, der ligger i behagelig togafstand kun 40 minutter fra Bruxelles.

Dermed er det efterhånden kun en håndfuld lande, der ikke har meldt sig mere eller mindre officielt til at overtage værtskabet for EMA.

Kun balterne, tjekkerne og luxembourgerne har givet udtryk for, at de ikke er med i kampen om agenturet og dets 900 højtlønnede stillinger, der tiltrækker 36.000 besøgende hvert år.

Må indsnævre feltet
I Rådet gør de klart, at det endnu ikke er afgjort, om kriterierne for placeringen af EMA skal tackles som et selvstændigt punkt på dagsordenen, når de 27 mødes for at tale Brexit. Men det behøver ikke at afholde regeringscheferne fra at bringe det op i kredsen, hvis de har noget på hjerte.

Samtidig breder der sig en utålmodighed efter at få nogle mere konkrete kriterier på bordet, så man kan få afklaret, hvem der er de seriøse kandidater. Parametre som god infrastruktur, et levende forskningsmiljø, gode levevilkår for de ansatte kommer til at tælle, men det står stadig ikke klart, om man vil komme det nærmere end det.

Ifølge en talsmand fra EU-Kommissionen har de ikke tænkt sig at blande sig i processen, medmindre de 27 beder om det, i og med at den endelige beslutning ligger hos dem.

Gode og dårlige bud
Der er dog en klar opfattelse af, at nogle kandidater er mere lige end andre.

En miniputstat som Cypern spås for eksempel ikke store chancer, i og med at landet ikke engang har sin egen lægemiddelstyrelse. Heller ikke en anden middelhavsø, Malta, anses for at være et seriøst bud, alene fordi det er forholdsvist besværligt overhovedet at komme til og fra for de mange tusinde forskere, embedsmænd og industrifolk, der hvert år flokkes til agenturet.

Andre bud føles ikke helt gennemtænkt. Belgierne har for eksempel ikke kunnet blive enige om, hvilken af landets tre regioner der skal huse agenturet og er derfor kommet med bud fra både Flandern, Vallonien og hovedstadsregionen Bruxelles, så EU-kollegerne selv kan vælge.

Svenskerne strides
I Sverige har skåningerne nægtet at stille sig bag den storstilede kampagne for at lokke EMA til Stockholm, fordi de hellere vil have agenturet til København.

I et interview med Sveriges Radio fremførte Regionsstyrelsens formand i Skåne, socialdemokraten Henrik Fritzon, over påsken, at Sverige burde opgive sit kandidatur for i stedet at hjælpe Danmark med at få EMA til København. Det har fået ham på kant med den svenske regering, hvilket han dog ikke tager så tungt.

”Skånske politikere er valgt til at varetage Skånes interesser, og det er utvetydigt sådan, at en etablering i København vil begunstige Skåne mere, end hvis det blev etableret i Stockholm,” sagde Henrik Fritzon.

På lobbymission
Ud over tidligere Novo-chef Lars Rebien Sørensen, der er udnævnt til omrejsende reklamesøjle for det københavnske kandidatur, har også udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) gennem den seneste tid rejst rundt med budskabet om Københavns fortræffeligheder som værtsby for EMA. Det skete blandt andet på en såkaldt alliancerejse tidligere på måneden til Portugal, Østrig og Tjekkiet.

Selvom både portugiserne og østrigerne er med i opløbet, afviser udenrigsministeren, at der skulle være noget underligt i at lobbye dem.

”Det er en mulighed for at præsentere, hvad vi står for og derfor også at være inde på lystavlen, når nogle lande på et tidspunkt vælger at trække sig fra kapløbet. Så skal de jo vælge, hvem de vil argumentere for. Så er det vigtigt, at de har hørt os og mødt os,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

Danmark i top fem
Han mener, at Danmark ”nok ligger i top fem” blandt de lande, der anses for at være mere seriøse kandidater.

Han advarer om, at det kan koste europæerne dyrt at vælge forkert.

”Der er indikationer på, at hvis man vælger det forkerte sted, så kan man ende med kun at fastholde 20 procent af de medarbejdere, som nu sidder inde med utrolig meget viden og gerne skulle køre et velfungerende EMA videre. Vælger man det rigtige sted, kan man måske fastholde 80 procent eller mere. Der mener jeg, at vi har meget at byde på i forhold til de objektive kriterier,” siger Samuelsen, der peger på lufthavnen, fritidsfaciliteter og en lang tradition inden for medicinalindustrien som nogle af Danmarks styrker.

Dertil kommer, at Danmark vil bygge et helt nyt hjem til EMA.

Briterne holder fast
Den britiske minister for Brexit, David Davis, lagde i sidste uge op til, at briterne måske ville kunne beholde både EMA og Den Europæiske Bankmyndighed (EBA), som også ligger i London, efter en britisk exit fra Unionen.

Den vildfarelse blev dog slået ned fra EU-Kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas, onsdag.

”Beslutningen om at flytte EMA og EBA er op til de 27 medlemsstater at træffe. Det er ikke en del af Brexit-forhandlingerne, det er tværtimod en konsekvens af Brexit,” sagde Schinas.

For at føje spot til skade kom det frem torsdag, at EU-Kommissionen ønsker, at London selv betaler for at afgive agenturerne.

”Storbritannien bør til fulde dække de specifikke omkostninger relateret til tilbagetrækkelsesprocessen, såsom flytningen af agenturer og andre EU-institutioner,” lyder det i et udkast til Unionens forhandlingsposition, lækket til EU-mediet Politico.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00