Kommunalreformens børnesygdomme

NYHED: Konkrete projekter om patientforebyggelse har svært ved at få og søge midler. Den nye struktur har gjort det svært at placere ansvaret for, hvem der skal betale.
Foto: Colourbox
Maria Dalby

Vi er i gang med nye forhandlinger med kommuner og regioner, men det er en meget besværlig proces, fordi det er uklart, hvem der er forpligtet til at betale for det.

Bent Hansen
Sekretariatschef ved Hiv-Danmark.
Fakta
 Lovtekst om fordeling af forebyggelse mellem regioner og kommuner

Den gældende lovtekst er fra 'Lov nr 546 af 24. juni 2005' kap. 35 § 119.

Kapitel 35
Forebyggelse og sundhedsfremme

§ 119. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for ved varetagelsen af kommunens opgaver i forhold til borgerne at skabe rammer for en sund levevis.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen etablerer forebyggende og sundhedsfremmende tilbud til borgerne.

Stk. 3. Regionsrådet tilbyder patientrettet forebyggelse i sygehusvæsenet og i praksissektoren m.v. samt rådgivning m.v. i forhold til kommunernes indsats efter stk. 1 og 2.


Kilde: Sundhedsloven
KOL-patienters gymnastikhold sløjfes. AIDS-rådgivningen har svært ved at få finansiering. Motion på recept kan ikke få støtte. I de første måneder af 2007 er eksempler piblet frem på projekter, der ikke længere kan få finansiering. De aktiviteter, som amterne før finansierede, skal nu finde ny finansiering.

Regionerne og kommunerne har nemlig fået delt ansvar for patientforebyggelse, men det er ikke altid lige let at vide, hvem der skal tage hvad på sig.

"Det kan ikke læses af sundhedsloven, hvem der har ansvaret for eksempelvis patientuddannelse. Kommunerne og regionerne har delt ansvar for den patientrettede forebyggelse," siger Helle Schnedler, chefkonsulent ved KL inden for social- og sundhedspolitik.

Større klarhed 1. april
Sundhedsaftalerne kan forhåbentlig løse problemerne. Men direktøren for Danmarks Lungeforeningen kalder det for reformens børnesygdomme.

0:000:00