Debat

Kommuner og regioner skal inddrage private aktører

DEBAT: Regeringens vækstplan inden for sundheds- og velfærdsløsninger er god. Men intentionerne får kun luft under vingerne, hvis regioner og kommuner sætter gang i inddragelsen af private udbydere på området, siger DI's branchedirektør, Mette Rose Skaksen.
Christian Juhl Mølgaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Rose Skaksen,
Branchedirektør, DI

Jeg havde fornøjelsen af at deltage i Folkemødet på Bornholm i forrige uge. Det var en god oplevelse. Der var rigtig mange gode og konstruktive debatter - og mange af disse havde fokus på sundheds- og velfærdsområdet.

Det er mit indtryk, at der er en bred anerkendelse af, at der er et stort innovations- og eksportpotentiale på sundheds- og velfærdsområdet. Og der bliver givet udtryk for mange gode intentioner om, at dette potentiale skal høstes gennem et styrket samarbejde mellem den private og offentlige sektor. Det gør sig også gældende i regeringens vækstplan for sundheds- og velfærdsløsninger, der for nylig er blevet offentliggjort.

Det kan jeg naturligvis kun være enig i - og DI har også taget godt imod regeringens nye vækstplan for området. For innovation bidrager til at gøre den offentlige sektor mere produktiv. Og referencer fra den offentlige sektor er afgørende for, at vores virksomheder kan eksportere nye løsninger og skabe vækst og beskæftigelse i Danmark.

Men når nu virksomheder, fagforeninger, lokale og regionale politikere og embedsmænd er så enige i alle debatterne og skåltalerne, hvorfor sker der så ikke noget mere? De seneste tal for udviklingen i konkurrenceudsættelse viser, at udviklingen mere eller mindre er gået i stå.

Se mod Sverige
Vi bliver nødt til at komme i gang nu, hvis vi ønsker, at velfærds- og sundhedsløsninger skal bidrage til at styrke Danmarks eksport fremover. Andre lande er allerede langt foran Danmark, når det handler om at omsætte velfærdsydelser til eksport og vækst. Vi kan bare kigge mod Sverige, hvor de har en helt anden tradition for at åbne op for private leverandører på eksempelvis omsorgsområdet. Det betyder, at der i dag er en stor branche af svenske velfærdsleverandører, der nu også kigger ud over Sveriges grænser.

Der er mange gode initiativer i regeringens vækstplan, der blandt andet sætter fokus på rammerne for offentlig-privat samspil i forbindelse med udviklingsprojekter. Men det er ligeledes afgørende, at de lokale og regionale beslutningstagere i kommuner og regioner begynder at tænke private leverandører ind i deres drift - også på de borgernære områder som pleje og sundhed. Offentlig-privat samarbejde handler ikke kun om store fælles udviklingsprojekter. Tværtimod er det lige så værdifuldt, at private involveres i den helt almindelige drift.

Derfor skal en sommer-opfordring herfra lyde til kommuner og regioner:

Se nu at få sat mere skub i udbuddene. Så skal virksomhederne til gengæld bidrage med effektiviseringer og nye løsninger.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Rose Skaksen

Viceadm. direktør, Green Power Denmark
cand.oecon. (Aarhus Uni. 2000), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00