Debat

Kost og Ernæringsforbundet: Diabetes­indsatsen øger uligheden i sundhed

DEBAT: Postnummeret og økonomien spiller en rolle, når borgere med type 2-diabetes skal bruge professionel diætvejledning. Det er med til at øge uligheden i sundhed, skriver Ghita Parry.

Forskningen peger på, at kosten er en af de vigtigste nøgler til at forebygge af type 2-diabetes, skriver Ghita Parry fra Kost og Ernæringsforbundet.
Forskningen peger på, at kosten er en af de vigtigste nøgler til at forebygge af type 2-diabetes, skriver Ghita Parry fra Kost og Ernæringsforbundet.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Al forskning viser, at kosten er en af de vigtigste nøgler i forhold til forebyggelsen af type 2-diabetes.

Derfor burde professionel hjælp til at ændre kosten være noget af det første, som borgere med type 2-diabetes fik tilbudt, når de kontaktede sundhedsvæsenet. Men sådan er det bare ikke. I hvert fald ikke for alle.

Er du heldig, bor du i en kommune, der bruger professionel diætvejledning i diabetestilbuddet. Eller også har du en privatøkonomi, der tillader, at du selv opsøger og betaler for hjælpen.

Begge dele er helt urimeligt, og det er med til at øge uligheden i sundhed. Til trods for, at vores sundhedsvæsen bør gøre det stik modsatte.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Derfor er det oplagt at styrke både forebyggelse og folkesundhed og samtidig give uligheden et knæk ved at bruge professionel diætvejledning aktivt i forebyggelsen og behandlingen af type 2-diabetes.

Forebyggende indsats kan betale sig
Med udsigten til 430.000 danskere med type 2-diabetes i 2030 er spørgsmålet også om, hvor lang tid, vi har råd til at lade være. En forebyggende indsats kan med andre ord mere end betale sig.

Det vil ikke bare spare samfundet for mange penge

Ghita Parry
Formand, Kost og Ernæringsforbundet

Derfor bør vi ensrette vores tilbud til alle med type 2-diabetes. Vi skal sikre, at de systematisk henvises til individuel diætbehandling/vejledning ved en klinisk diætist eller ved en anden professionsbachelor i ernæring og sundhed både på diagnosetidspunktet og efter behov til glæde og gavn for den berørte borger.

Læs også

Hvis politikerne mener, at vores sundhedsvæsen skal være lige for alle, og hvis de mener det, når de siger, at de vil bekæmpe ulighed i sundhed, så er her et konkret eksempel på, hvad der er nødvendigt at gøre.

Jeg håber, at Christiansborg vil gribe den. Det vil ikke bare spare samfundet for mange penge – det vil også være give flere retten til et sundt liv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ghita Parry

Formand, Kost og Ernæringsforbundet
økonoma

0:000:00