Krag høster ros for sundhedsmål

FOREBYGGELSE: Læger, patienter og eksperter roser regeringens sundhedsmål. Flere af dem mener dog, at nogle af målene kunne have været mere ambitiøse, ligesom øget brug af afgifter efterlyses.
Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Skærp gerne målene om færre rygere og alkoholmisbrugere. Og få så gang i nogle mere håndfaste redskaber til virkelig at rykke på forebyggelsen. Sådan lyder noget af kritikken fra de eksperter og sundhedsaktører, der generelt har stor ros til sundhedsminister Astrid Krag (SF) for overhovedet at sætte syv mål med tilhørende sigtelinjer, hvor der er sat tal på den ønskede forbedring af danskernes sundhedstilstand over ti år.

Direktør for Statens Institut for Folkesundhed, dr.med. Morten Grønbæk, peger på, at det er første gang, at der i Danmark er sat så konkrete mål for danskernes sundhedstilstand på en helt stribe områder.

"At regeringen også har sat mål for at sænke den sociale ulighed på sundhedsområdet og for mental sundhed er rigtigt godt. Og så er det nyt i Danamark, men også internationalt," siger Morten Grønbæk.

Dokumentation

Regeringens mål og sigtelinjer: 

Mål 1: Den sociale ulighed i sundhed skal mindskes
Sigtelinjer: Mellemlevetiden for danskere på alle uddannelsesniveauer skal som minimum stige med samme niveau som stigningen i befolkningens middellevetid de foregående 10 år. Samtidig skal personer med en kort uddannelse opleve den største forbedring, så forskellen i middellevetid mellem danskere med korte og lange uddannelser bliver mindre.

Mål 2: Flere børn skal trives og have god mental sundhed
Sigtelinjer: Andelen af børn mellem 11 og 15 år med lav livstilfredshed skal reduceres med 15 pct. Andelen af børn mellem 11 og 15, der bliver mobbet, skal reduceres. 

Mål 3: Flere voksne skal trives og have god mental sundhed
Sigtelinjer: Andelen af danskere på 16 år eller derover, der har nedsat livskvalitet, skal reduceres med 10 pct. Andelen af ensomme danskere på 16 år eller derover skal reduceres med 10 pct. 

Mål 4: Flere skal vælge et røgfrit liv
Sigtelinjer: Andelen af danskere, der ryger dagligt skal reduceres med en tredjedel. Andelen af danskere, der ryger 15 eller flere cigaretter dagligt, skal reduceres med en tredjedel.

Mål 5: Færre skal have et skadeligt alkoholforbrug, og alkoholdebuten skal udskydes blandt unge
Sigtelinjer: Andelen af danskere, der drikker over 14/21 genstande om ugen, skal reduceres med en tredjedel. Andelen af 15-årige, der har været fulde, før de fylder 15 år, skal reduceres med en tredjedel. 

Mål 6: Færre børn skal være overvægtige
Sigtelinjer: Andelen af overvægtige 14-15-årige skal reduceres med 10 pct. Andelen af børn mellem 11 og 15 år, der er hårdt fysisk aktive i mindst fire timer om ugen i deres fritid, skal stige med 10 pct.

Mål 7: Flere skal bevæge sig mere i dagligdagen
Sigtelinjer: Andelen af danskere på 16 år eller derover, der er moderat til hårdt fysisk aktive i fritiden, skal øges med en tredjedel. Andelen af danskere på 16 år eller derover, der bevæger sig i fritiden, skal øges med 10 pct.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00