Lad os tale sundhed i valgkamp

Strukturreform, rygning, kræft og sundhedsforskning. Altinget har spurgt fem centrale sundhedsaktører - Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Lif, Lægeforeningen og PLO - om deres bud på valgtemaer. Og ønsker til sådanne.
Cecilie Bech

Det kan godt være, at der sker et skifte på røgområdet. Oppositionens røgsignaler er kraftigere end den siddende regerings røgsignaler. De radikale har meldt ud, at de nu er indstillet på at lave nogle rygepolitiker af den her karakter bakket op af SF og Enhedslisten. Socialdemokraterne har sagt, at de inden 2007 skal have denne her politik gennemført, så røgsignalerne har været lidt stærkere fra oppositionen end fra den borgerlige regering i øjeblikket.

Arne Rolighed
Tidl. sundhedsminister (S) og direktør i Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse, direktør og tidligere sundhedsminister Arne Rolighed:
"Vi er ca. halvvejs med regeringens kræfthandlingsplan, hvor vi har brugt ca. to mia. kr. Vi tror også, at vi i den næste regeringsperiode på omkring fire år skal bruge et par mia. kr., før vi er færdige med at kigge alle områderne igennem - forebyggelse, screening, undersøgelser, behandling og hospicetilbud i alle amter."

"Det ene ønske er altså, at vi får videreført kræfthandleplanen. Det andet, vi kunne ønske os sammen med 12 andre foreninger, er at få diskuteret røgpolitikken færdig. For der dør årligt 12.000 mennesker af røg i Danmark, og der er mennesker, der dør af passiv røg på arbejdspladsen. Så vi så gerne, at røgen kom på dagsorden med det perspektiv, at der blev indført rygeforbud i det offentlige rum."

Og Kræftens Bekæmpelse tror på det:

"Vi forventer, at der i løbet af året vil komme en konklusion af denne karakter. Det er set i lyset af, at en lang række vestlige lande har den her politik, og vi tror, det vil betyde, at Danmark følger trop. Omkring 50 pct. af befolkningen har også et ønske om, at der kommer et forbud af den karakter, så det skal nok komme."

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00