Debat

Praktiserende læger og speciallæger: Lad os give borgerne et bedre lægetilbud i deres nærområde

DEBAT: Den nye sundhedsreform bør prioritere, at der kommer flere praktiserende læger og speciallæger. Flere læger vil sikre, at færre bliver unødvendigt henvist til hospitalerne, skriver Christian Freitag og Kirsten Ilkjær.

Foto: Morten Germund/Ritzau Scanpix
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Freitag og Kirsten Ilkjær
Hhv. formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og formand for Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS)

Der er enighed om, at det nære sundhedsvæsen skal styrkes, så vi kan reducere tilstrømningen af patienter til sygehusene. I Danmark har vi faktisk mulighederne for at lykkes med dette – langt bedre end i mange andre lande.

Vi har et næsten landsdækkende netværk af 3.400 praktiserende læger og 1.000 praktiserende speciallæger – et netværk, som mange andre lande misunder os. Udfordringen er at lave dette netværk helt landsdækkende og så stærkt, så vi reelt kan beskytte sygehusene.

Systemet er baseret på, at den praktiserende læge kan klare langt de fleste henvendelser fra borgeren. Visse steder over 90 procent af alle henvendelser. Det giver god mening for borgeren at blive behandlet af en, man kender, uden at man skal alt for langt væk.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Manglende speciallæger medfører ulige sundhedstilbud
Når den praktiserende vurderer, at den lægelige opgave ikke kan løses af ham eller hende, så har den praktiserende læge muligheden for at henvise borgeren videre - enten til sygehuset eller til en praktiserende speciallæge.

Nogle opgaver kan indlysende kun løses på sygehuset – det kan være en akut dårlig borger, for eksempel en ældre borger med en alvorlig lungebetændelse, eller hvis der skal udføres et indgreb, der kun udføres på sygehuse, for eksempel en borger, der har behov for et nyt hofteled på grund af meget svær slidgigt.

Flere praktiserende læger og flere speciallæger koster naturligvis isoleret set flere penge, men det er relativt små beløb, sammenlignet med driften af vores nye, flotte sygehuse.

Christian Freitag og Kirsten Ilkjær
Formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og  formand for Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS)

I andre tilfælde vil det være klart bedst for borgeren at undgå henvisning til sygehuset – simpelthen fordi tilstanden har bedst ved at blive behandlet uden for sygehuset og gerne tæt på borgeren og den praktiserende læge.

I de tilfælde kan den praktiserende læge henvise til en praktiserende speciallæge. Det giver rigtig god mening inden for mange fagområder, for eksempel psykiatriske lidelser, hudsygdomme, hjertesygdomme, mavetarm- og underlivssygdomme og sygdomme i ører, næse, hals og øjne.

Men ikke alle danskere har adgang til deres egen praktiserende læge, og i store områder af landet er der meget få praktiserende speciallæger. Udover at det medfører et ulige sundhedstilbud til danskerne, så medfører det også en stor risiko for, at for mange danskere bliver henvist til sygehuset. Det er hverken godt for danskerne eller samfundsøkonomien.

Ny sundhedsreform bør holde patienter ude af sygehusene
Statsministeren har varslet en sundhedsreform efter sommerferien. Den ser vi frem til, og vi håber, at denne reform vil føre til, at alle danskere får adgang til en praktiserende læge, og at den praktiserende læge får adgang til at bruge praktiserende speciallæger over hele landet – i betydelig højere grad end i dag.

Flere praktiserende læger og flere speciallæger koster naturligvis isoleret set flere penge, men det er relativt små beløb sammenlignet med driften af vores nye, flotte sygehuse.

Derved kan vi i fællesskab bruge de nye sygehuse bedst muligt og holde flere patienter ude af sygehusene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Freitag

Fhv. formand, PLO, speciallæge i almen medicin
cand.med. (Københavns Uni. 1995)

Kirsten Ilkjær

Bestyrelsesmedlem, Dansk Psykiatrisk Selskab
speciallæge i psykiatri (2002)

0:000:00