Læs KL's ønsker til økonomiforhandlingerne

DOKUMENTATION: Sundhed er det helt store satsningsområde for KL i årets økonomiforhandlinger. Se de ønsker, KL har med til forhandlingerne.
Lobna Taiybi

Vi er nødt til at satse på de nære sundhedstilbud, som kan aflaste sygehusene og dæmpe udgiftspresset. Men det kræver en klar prioritering fra regeringen i økonomiforhandlingerne, så kommunerne allerede nu kan gå i gang med den nødvendige udbygning.

Erik Nielsen
KL's formand
Fakta

KL foreslår en indfasning som følger:

  • Midlerne i 2013 skal sikre en videreførelse og konsolidering af de kronikerindsatser, der finansieres af kronikermidlerne. Endvidere skal udbygningen af sygeplejeindsatsen påbegyndes med fokus på, at kommunerne ved fuld indfasning har overtaget ansvaret for færdigbehandlede patienter fra den dag, de meldes færdigbehandlede.
  • I 2014 vil der være standardiserede ydelser til kronikere inden for de fire store folkesygdomme (KOL, diabetes, hjerte/kar og muskel/skeletlidelser) og de specialiserede sygeplejeindsatser udbygges yderligere.
  • Endvidere igangsættes arbejde med at udvikle konkrete shared care løsninger mhp. udrulning i 2015. Dette sker blandt andet med baggrund i erfaringerne fra initiativerne i handlingsplanen for den ældre medicinske patient.
  • I 2015 gennemføres akutfunktioner i sygeplejen, og shared care løsninger igangsættes.

Kilde: KL

Sundhedsvæsenet står over for et markant udgiftspres som følge af udviklingen med flere ældre og et stigende antal kronikere. Der er behov for at sikre udbygningen af et nært sundhedsvæsen, som kan tage sig af det stigende antal kronikere, ældre og patienter, som bliver hurtigere udskrevet.

"Vi er nødt til at satse på de nære sundhedstilbud, som kan aflaste sygehusene og dæmpe udgiftspresset. Men det kræver en klar prioritering fra regeringen i økonomiforhandlingerne, så kommunerne allerede nu kan gå i gang med den nødvendige udbygning," siger KL's formand Erik Nielsen.

I forbindelse med økonomiforhandlingerne forslår KL, at der foretages en gradvis styrkelse af sundhedsområdet i kommunerne de kommende år. Der skal udbygges patientrettede sundhedsindsatser i kommunerne, der skal aflaste det regionale sundhedsvæsen. Dette omfatter:

0:000:00