Debat

Lighed i tandsundheden kræver handling

DEBAT: Regeringens sundhedsudspil har gode intentioner, men glemmer igen tandplejeområdet. Regeringen bør omprioritere de 5 milliarder kroner i udspillet, skriver formand for De Offentlige Tandlæger, Birgitte Sindrup.

Birgitte Sindrup har siden 2012 været formand for De Offentlige Tandlæger.
Birgitte Sindrup har siden 2012 været formand for De Offentlige Tandlæger.Foto: pressefoto/doft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Sindrup
Formand for De Offentlige Tandlæger

Regeringen har i sit sundhedsudspil ’Jo før – jo bedre’ i forordet fremført:

”Fri og lige adgang til sundhed er en kronjuvel i vores velfærdssamfund. Det er en grundlæggende tryghed og livskvalitet for os alle sammen.” og ”Direktøren og buschaufføren har formelt lige adgang til sundhed. Men reelt bliver borgere med kort uddannelse og lav indkomst oftere ramt af kræft, diabetes eller KOL – og lever væsentlig kortere. Derfor er regeringens fokus på netop kræft og kroniske sygdomme også en investering i større lighed. Samtidig vil vi tage bedre og mere målrettet hånd om de borgere, der har størst behov for hjælp.”

Der er afsat 5 milliarder kroner i regeringens finanslovsforslag til at realisere udspillet.

I De Offentlige Tandlæger er vi skuffede over, at tandplejeområdet helt er glemt i regeringens udspil. Ved en mindre omprioritering af de 5 milliarder kroner kunne der opnås store forbedringer i tandsundheden for de svageste grupper i vort samfund.

Birgitte Sindrup
Formand for De Offentlige Tandlæger

Vi er i De Offentlige Tandlæger glade for, at regeringen sætter fokus på lighed i sundhed og erkender, at det er de borgere, der har den korteste uddannelse og den laveste indkomst, som er tabere i spillet om fri og lige adgang til sundhed.

Regeringen glemmer tandplejesundheden
I De Offentlige Tandlæger er vi skuffede over, at tandplejeområdet helt er glemt i regeringens udspil. Ved en mindre omprioritering af de 5 milliarder kroner kunne der opnås store forbedringer i tandsundheden for de svageste grupper i vort samfund. Forbedringer, der ikke alene har betydning for tandsundheden, men som har andre effekter.

  • Færre lungebetændelser forårsaget af dårlig mundhygiejne. Lungebetændelser medfører indlæggelser, genindlæggelser og dødsfald.
  • Færre iskæmiske hjertesygdomme.
  • Forbedret mulighed for at kontrollere diabetes.
  • Psykosociale forbedringer, der bringer borgere ud af social isolation og forbedrer deres muligheder for genindtræden på arbejdsmarkedet.

Tandplejeområdet skrumper
Regeringen har fjernet cirka. ½ milliard kroner fra tandplejeområdet i de seneste par finanslove. Midlerne er anvendt til flere fængselspladser, kræftplaner og psykiatriplaner. Som et plaster på såret blev der i finanslov 2013 afsat 180 millioner kroner til tandpleje til socialt udsatte. De Offentlige Tandlæger advarede om, at det almindelige voksentandplejesystem ikke kunne løse denne opgave alene, og desværre fik vi ret. Af de 180 millioner er kun anvendt knap 40 millioner kroner i 2013.

Herlev-modellen fremmer tandligheden
De Offentlige Tandlæger foreslog, at tandpleje til de socialt svagest stillede i vort samfund blev organiseret efter Herlev-modellen, der er en forsøgsordning, som har kørt i mere end 20 år i Herlev Kommune, hvor kommunens medarbejdere foretager en aktiv opsøgende indsats i de forvaltninger og institutioner, hvor kommunens personale har kontakt med denne gruppe borgere. Borgerne tilbydes et sundhedsfremmende, forebyggende og behandlende tandplejetilbud, som de valgfrit kan få i den kommunale tandpleje eller i privat praksis.

20 års erfaring fra Herlev Kommune viser, at to ud af tre borgere vælger privat praksis, mens en ud af tre vælger kommunal tandklinik. Erfaringerne viser også, at selv uden andre tilskud end det alle borgere i Danmark kan få, er tilslutningen til regelmæssig tandpleje steget fra cirka 30 procent af gruppen til næsten 75 procent af gruppen.

For at udbrede Herlev-modellen på landsplan kræves:

  • Sundhedsloven skal ændres, så kommunerne kan organisere den tandpleje, de efter § 82 og 82a i lov om aktiv socialpolitik og §§ 14 a-c i lov om social pension delvist financierer ved særlige tilskud.
  • Der skal - ud over de 180 millioner, der er afsat til tandpleje til socialt udsatte - afsættes yderligere 180 millioner kr. på finansloven til afdækning af de meromkostninger, som følger af, at flere socialt udsatte borgere vil benytte sig af et regelmæssigt tandplejetilbud.

Var det ikke en overvejelse værd at omprioritere lidt på de 5 milliarder kroner, der er reserveret i finanslovsforslaget, så der kan skabes mere lighed i sundhed og mere sundhed for pengene. Tænderne er andet og mere end et redskab til at findele føden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Sindrup

Fhv. formand, Ansatte Tandlægers Organisation (ATO)
cand.odont. (Tandlægeskolen i København 1989)

0:000:00