Mange uafklarede spørgsmål i ny dimensionering af medicinstudiet

ANALYSE: Det nye indskrænkede optag på kandidatdelen på medicinstudiet kan give udfordringer i København og Odense – og Esbjerg og Køge satser på frivilligheden på nye kandidatuddannelser, men har travlt. Her er, hvad vi ved om den nye dimensionering af medicinstudiet.

Hvem skal have de nye medicinstuderende på bachelordelen, og hvor mange kommer ud på de nye kandidatuddannelser i medicin i Køge og Esbjerg og på hvilke vilkår? Det er nogen af de spørgsmål som skal besvares indenfor kort tid, her er, hvad vi ved nu. (Arkivfoto)
Hvem skal have de nye medicinstuderende på bachelordelen, og hvor mange kommer ud på de nye kandidatuddannelser i medicin i Køge og Esbjerg og på hvilke vilkår? Det er nogen af de spørgsmål som skal besvares indenfor kort tid, her er, hvad vi ved nu. (Arkivfoto)Foto: Ritzau Scanpix/ Jonas Skovbjerg Fogh
Toke Gade Crone Kristiansen

Sundhedsministeren og uddannelses- og forskningsministeren præsenterede for over to uger siden i en fælles udmelding en ny toleddet dimensionering af medicinstudiet med politisk opbakning til oprettelsen af to nye kandidatuddannelser i henholdsvis Køge og Esbjerg.

Men ud over de politiske signaler, så er hverken universiteter eller regioner blevet meget klogere siden, og en masse uafklarede spørgsmål hænger i luften.

For hvordan bliver de flere bachelorstuderende fordelt imellem universiteterne, og hvordan sikrer man, at studerende ikke fravælger kandidatuddannelserne uden for hovedbyerne og bliver i København og Odense?

Dokumentation

Baggrund:

Mangel på uddannede læger i udkantsområderne og en stigende efterspørgsel på læger i den private sektor i blandt andet medicinalindustrien er baggrunden for, at regeringen udvider antallet af studiepladser på medicinuddannelserne, ifølge en pressemeddelelse fra Uddannelses- og forskningsministeriet og Sundhedsministeriet.

Udvidelsen skal også understøtte ønskerne fra henholdsvis Region Syddanmark og Syddansk Universitet og Region Sjælland og Københavns Universitet om at oprette nye medicinuddannelser i Esbjerg og Køge.

De 250 nye studiepladser på bacheloruddannelserne kommer oven i 50 ekstra studiepladser, som sidste år blev besluttet oprettet på medicinstudiet på Aalborg Universitet. Det skete som opfølgning på Lægedækningsudvalgets rapport, der i januar sidste år konkluderede, at hvor der ikke i Danmark under ét tegner sig en mangel på læger i fremtiden, så risikeres der betydelige udfordringer med at sikre tilstrækkelig lægedækning i yderområderne.

Todelt-dimensionering

Der indføres samtidig en 2-delt dimensionering, så der fra 2019 kan optages i alt 1.661 studerende på bacheloruddannelserne og 1.395 studerende på kandidatuddannelserne. Studerende vil fortsat have et retskrav på optagelse på kandidatuddannelsen i forlængelse af bacheloruddannelsen på samme universitet.

Oprettelsen af nye medicinuddannelser i Køge og Esbjerg vil fortsat skulle prækvalificeres.

Der vil fremadrettet alene blive udbetalt uddannelsestilskud svarende til den fastsatte dimensionering.

Kilde: Ufm.dk


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00