Debat

Medicobranchen: Undgå telemedicinske flaskehalse

DEBAT: TeleCare Nord-projektet har vist gevinsterne ved telemedicin. Men vi risikerer at løbe ind i forsinkelser og flaskehalse, hvis vi ikke formår at arbejde sammen i flere spor samtidigt, skriver Peter Huntley, direktør for Medicoindustrien.

Vi løber ind i forsinkelser og flaskehalse, hvis vi ikke formår at arbejde sammen om udrulningen af telemedicin i flere spor samtidigt, skriver Peter Huntley, direktør for Medicoindustrien.
Vi løber ind i forsinkelser og flaskehalse, hvis vi ikke formår at arbejde sammen om udrulningen af telemedicin i flere spor samtidigt, skriver Peter Huntley, direktør for Medicoindustrien.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Huntley
Direktør for Medicoindustrien

Kunne opgaverne, der kommer i forbindelse med telemedicin, ikke være påbegyndt for flere år siden i forventning om, at behovet herfor med meget høj sikkerhed ville komme i 2016?

Peter Huntley
Direktør for Medicoindustrien

For nylig kom evalueringen af storskalaprojektet TeleCare Nord. Projektet har kastet gode og påviselige resultater af sig og viser, at telemedicin har en række umiddelbare gevinster for samfund og patienter.

Fakta
Telemedicin har den seneste tid været under hård beskydning for ikke at leve op til de økonomiske forventninger, som gennem årene er blevet stillet til den.   

Altinget: velfærdsteknologi benytter anledningen, og spørger et nyt hold af debattører
Har vi været for hurtige til at udråbe telemedicin som løsningen på sundhedsvæsenets udfordringer? Hvad skal der til for, at den nationale udrulning af telemedicin bliver en succes? Og er økonomien underordnet, hvis patienterne og det sundhedsfaglige personale er glade? 

Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Så langt, så godt. Telemedicin eller telemonitorering, som det rettere burde hedde i dette tilfælde, har vist sit værd.

Så er det vel bare at rulle projektet ud nationalt hurtigst muligt eller hvad? Ikke helt. Faktisk ligger deadline for en udrulning af et nationalt KOL-telemedicinprojekt helt fremme i 2019. Projektet kan dog blive implementeret hurtigere, men på nuværende tidspunkt er der ikke meget, der tyder på det.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Tænk nu fremad 
Sundhedsstyrelsen skal først udarbejde visitationskriterier, MedCom skal færdiggøre de nationale standarder, og så er der den regionale, administrative opgave med at omlægge behandlinger til nye, hvor telemedicin indgår.

Det kan undre, at vi øjensynligt arbejder serieforbundet fremfor at arbejde parallelforbundet. Hvorfor er det først nu, at kravet om visitationskriterier dukker op, hvorfor er MedCom fortsat ikke klar med de nationale standarder, og hvorfor er det først nu, at regionerne når frem til, at der skal anvendes betydelige administrative ressourcer på at omlægge behandlingerne?

Kunne opgaverne, der kommer i forbindelse med telemedicin, ikke være påbegyndt for flere år siden i forventning om, at behovet herfor med meget høj sikkerhed ville komme i 2016? Kunne man ikke have arbejdet parallelt i stedet for at vente på færdiggørelsen af sidemandens arbejde før man selv starter.

Flaskehalse og forsinkelser
Der er sikkert gode og fornuftige grunde til dette, men man kan frygte, at processen skaber flaskehalse, der kan forsinke projektet yderligere.

Fra industriens side, som skal levere de telemedicinske løsninger, er det ekstremt vigtigt, at de tekniske problemstillinger omkring de produktegenskaber, der skal opfyldes for at skabe sikre telemedicinske løsninger, bliver adresseret.

Som eksempel er det afgørende at sikre, at de telemedicinske produkter er godkendt til at fungere uden for de kliniske miljøer, så vi ikke om en årrække finder ud af, at de skal igennem en ny CE-godkendelsesproces, der forsinker projektet yderligere et par år.

Evalueringen af TeleCare Nord har endelig vist gevinsterne ved telemedicin. Vi skylder de danske patienter og det danske sundhedsvæsen at komme i gang med at plukke disse frugter hurtigst muligt. Men vi risikerer at løbe ind i flaskehalse og forsinkelser, hvis vi ikke i tilstrækkelig grad formår at arbejde på flere parallelle spor.

Medicoindustrien tager gerne dialogen om, hvor vi særligt ser udfordringerne, og hvordan vi kan bidrage til en glat og effektiv proces.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Huntley

Afgående direktør, Medicoindustrien (15/6-24), formand, National Association Council, bestyrelsesmedlem, MedTech Europe
civilingeniør (DTU 1982), ph.d. (DTU 1986), hd i finansiering (CBS 1988), young managers program (Insead 1991)

0:000:00