Gøtzsche: Misvisende oplysninger om Cochrane

8. april 2014 kl. 1:58
DEBAT: Altinget.dk har skrevet en misvisende artikel om det brev, Cochranes internationale ledelse har sendt til Dansk Psykiatrisk Selskab, skriver hovedpersonen i brevet, professor Peter Gøtzsche, fra Det Nordiske Cochrane Center.
| Flere

Af Peter C. Gøtzsche
Professor, dr.med., Det Nordiske Cochrane Center, Rigshospitalet

I en artikel i Altinget den 25. marts med titlen "Gøtzsches organisation tager afstand fra hans psykiatri-udtalelser" bragte Ole Toft nogle misvisende oplysninger om Cochranes internationale ledelse og om min bog "Dødelig medicin og organiseret kriminalitet: Hvordan medicinalindustrien har korrumperet sundhedsvæsenet".

Ole Toft omtaler et brev fra Cochranes internationale ledelse, som ledelsen havde sendt til Dansk Psykiatrisk Selskab.

Det fremgår af brevet, at ledelsen kun udtalte sig om psykofarmaka, ikke om min bogs dokumentation af medicinalfirmaernes metoder.

Det er derfor misvisende, når Ole Toft i sin artikel skriver, at jeg ikke har ledelsens opbakning til mine udtalelser om medicinalindustrien og om, at medicinalindustrien opererer ligesom kriminelle og korrumperer sundhedsvæsnet.

Med over 900 referencer er min bog meget veldokumenteret, og den er også evidensbaseret. Jeg har påvist, at de 10 største medicinalfirmaer bruger metoder, der opfylder kriterierne i amerikansk lovgivning for organiseret kriminalitet, og påpeget, at verdens største firma, Pfizer, er dømt for netop dette.

Da det drejer sig om kendsgerninger, giver det ingen mening at udtale, om man er enig eller uenig, og det har Cochrane-samarbejdets ledelse da heller ikke gjort.

De misvisende oplysninger i Ole Tofts artikel er blevet ukritisk gengivet i adskillige andre medier. Cochranes internationale ledelse har derfor præciseret i et brev, som Altinget publicerede den 8. april, at den ikke på noget tidspunkt har udtrykt en mening om det, jeg skriver i min bog om medicinalindustrien. 


Replik fra Altinget.dk:
Altinget.dk er ikke enig i, at artiklen "Gøtzsches organisation tager afstand fra hans psykiatri-udtalelser" (25.03.14) er upræcis eller misvisende.

I brevet fra Cochrane til Dansk Psykiatrisk Selskab, som refereres i artiklen, skriver Cochranes adm direktør: "I want to state explicitly that these are not the views of The Cochrane Collaboration on this issue and we do not endorse them".

Altinget.dk fastholder, at det derfor ikke er upræcist og misvisende at skrive, at Cochrane ikke bakker op om udtalelserne.

I forhold til Gøtzsches bog skriver Cochrane i dets første brev, at "the views in this book are also not the views of Cochrane".

Altinget.dk fastholder, at det derfor ikke er upræcist og misvisende at skrive, at Cochrane ikke er enig i de synspunkter, som Gøtzsche fremlægger i sin bog.

I Altinget.dks artikel fremgår det tydeligt, at Cochrane stadig har tillid til Gøtzsche, men at organisationen fremover ønsker, at det skal være tydeligere, om han taler på egne eller på organisationens vegne.

Altinget.dk kan derfor ikke genkende Peter Gøtzsches og Cochranes kritik af den omtalte artikel.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK